BinnenkortHeadline

Opera in de media: week 39

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 39 (20 – 26 september 2014) onder meer aandacht voor het nieuwe seizoen van de opera op de radio in Nederland en Groot-Brittannië en voor Testé, Beczala en Damrau in het Concertgebouw.

Video

Scène uit Hamlet (foto: Hermann en Clärchen Baus).
Scène uit Hamlet (foto: Hermann en Clärchen Baus).

Hamlet in de Munt
Een opname van december vorig jaar van de opera Hamlet van Ambroise Thomas uit de Munt in Brussel is te zien bij Mezzo. In de productie van regisseur Olivier Py en dirigent Marc Minkowski was er Nederlandse inbreng van Lenneke Ruiten als Ophélie en Henk Neven als Horatio en Premier Fossoyeur. In de andere rollen ziet u onder anderen Stéphane Degout (Hamlet) en Vincent Le Texier (Claudius).
Mezzo: zaterdag 20 september om 20.30 u.

Stutzmann met Orfeo 55
Het concert van Philippe Jaroussky en Nathalie Stutzmann afgelopen week in Den Haag was een groot succes, voor veel bezoekers ook door de bijdrage van zangeres en dirigent Stutzmann en haar ensemble Orfeo 55. Met dat ensemble is ze te zien in Une cantata imaginaire, een programma in het kader van het Festival d’Ambronay in 2012. Het ensemble voert werken van Bach uit.
Mezzo: zondag 21 september om 11.30 u.

Dirigent in opleiding
Een blik in de wereld van de orkestdirectie biedt de documentaire Maestri van regisseur Jaap van Eyck over de Nationale Master Orkestdirectie, een samenwerking van de conservatoria van Amsterdam en Den Haag. Jonge dirigenten krijgen de kans met alle grote Nederlandse orkesten te werken. In de documentaire wordt onder andere de Zwitser Konradin Herzog gevolgd. Hij was afgelopen zomer assistent van Antony Hermus tijdens de uitvoering van Canciones del Alma door het NJO Kamerorkest. In Maestri volgt Van Eyck hem en een collega gedurende het eerste jaar van hun opleiding, van de audities tot de eerste keer dat ze de vijfde symfonie van Beethoven dirigeren.
NPO 2: zondag 21 september om 13.00 u.

Francis van Broekhuizen (foto: Jacqueline Wouters).
Francis van Broekhuizen (foto: Jacqueline Wouters).

Mozarts Donna Giovanna
In de film die Opera Spanga maakte van Mozarts Don Giovanni werden de rollen omgekeerd. Don werd Donna en door een vrouw gezongen en gespeeld, en dat gold ook voor de knecht, die Leporella ging heten. Die laatste rol werd gezongen door sopraan Francis van Broekhuizen. Komende week komt ze uitgebreid aan het woord op Place de l’Opera, onder meer over de nieuwe Spanga-film, Gianni Schicchi.
BravaNL: woensdag 24 september om 00.01 u.

Audio

Die Entführung in het Concertgebouw
Het belooft een gedenkwaardige middag te worden in het Concertgebouw in Amsterdam. René Jacobs brengt de Akademie für Alte Musik Berlin mee, Cappella Amsterdam zingt de koorpartijen en een cast met onder anderen sopraan Mari Eriksmoen als Blonde, tenor Maximilian Schmitt als Belmonte en tenor Julian Prégardien als Pedrillo staat op het podium. Met de rol van Konstanze maakt de Amerikaanse sopraan Robin Johannsen haar Amsterdamse debuut. Ze kwam onlangs aan het woord op Place de l’Opera. Afgelopen weken is deze Entführung aus dem Serail van Mozart opgenomen voor Harmonio Mundi. Het wordt vermoedelijk het laatste deel van de serie Mozart-opera’s door René Jacobs.
Radio 4: zaterdag 20 september om 13.00 u.

Sweeney op de radio
De Nederlandse Reisopera opende het nieuwe seizoen met Sweeney Todd. De recensente van Place de l’Opera vond dat regisseur Marcel Sijm de musical van Sondheim optimaal had vormgegeven. Met complimenten aan de acteerkwaliteit van Sanne Wallis de Vries en lof voor de andere rollen, zoals die van Dale Duesing in de titelrol en die van Tobias Ragg, gespeeld en gezongen door Gable Roelofsen (lees de recensie). Ook niet te missen: het speciaal samengestelde Sweeney Todd-koor, met een aantal bekende namen als Bernadeta Astari, Thorbjørn Gulbrandsøy en Jacques de Faber. Koordirigent is Martin Wright. Met een hele avond Sondheim start NTR Opera Live met Hein van Eekert een nieuwe serie uitzendingen.
Radio 4: zaterdag 20 september om 20.00 u.

Cora en Calefax in Londen
Het programma dat mezzosopraan Cora Burggraaf in opdracht van het Amsterdamse Concertgebouw maakte over de muziek van de ‘roaring twenties’, wordt in een iets aangepaste versie live uitgevoerd in de Londense Wigmore Hall. De BBC-radio verzorgt een rechtstreekse radio-uitzending van het optreden van de zangeres met het Calefax Rietkwintet. Op het programma staat muziek van Copland, Gershwin en Weill. Van die laatste zingt Burggraaf Youkali, Die Ballade vom ertrunkenen Mädchen en het indringende Surabaya Johnny.
BBC Radio 3: maandag 22 september om 14.00 u.

Christiane Karg (foto: Steven Haberland).
Christiane Karg (foto: Steven Haberland).

Gardiniera bij de BBC
Ook bij de BBC Radio 3 is het radio-operaseizoen weer begonnen. De opener is Mozarts La finta giardiniera, afgelopen zomer opgenomen in Glyndebourne. In de hoofdrollen hoort u sopraan Christiane Karg als Violante en in de rol van Don Anchise de tenor Wolfgang Ablinger-Sperrhacke. Die laatste speelt op dit moment de opvallende rol van Klaus Narr in de Gurre-Lieder bij De Nationale Opera. In de Mozart-opera stond het Orchestra of the Age of Enlightenment onder leiding van Robin Ticciati.
BBC Radio 3: maandag 22 september om 20.25 u.

MAX met drie operasterren
Het MAX Avondconcert komt rechtstreeks vanuit het Amsterdamse Concertgebouw. Bij het Noord Nederlands Orkest onder leiding van Pavel Baleff zingen Nicolas Testé, Piotr Beczala en Diana Damrau muziek van Verdi, Bellini en Gounod. Het is de eerste keer dat sopraan Diana Damrau in Nederland zingt. Ze was al eerder in ons land, maar altijd zwanger en nooit op een podium, zo vertelt ze in het operaboek Libretto.
Radio 4: dinsdag 23 september om 20.00 u.

Weektip

De muziekfilm Les Parapluies de Cherbourg van Jacques Demy kwam door zijn vorm – met doorgecomponeerde muziek en zonder dialogen – dicht bij het genre opera. In de live-uitvoering in het Parijse Théâtre du Châtelet speelde sopraan Natalie Dessay de rol van Madame Emery, naast Marie Oppert als Geneviève Emery en Vincent Niclo als Guy Foucher. Het Orchestre National d’Île-de-France werd gedirigeerd door de man die de muziek voor de film componeerde, Michel Legrand. Hij kreeg een speciale opkomst, geheel in stijl van de film en de theaterversie. Pikant detail is dat uitgerekend de eerste zin van Dessay, die besloten heeft wat afstand te nemen van het genre opera, ‘j’aime pas l’opéra’ luidt. De recente uitvoering in Parijs werd voor tv opgenomen en is terug te zien via Culturebox.
Website van Culturebox.

Vorig artikel

Piotr Beczala in tien aria's en duetten

Volgend artikel

Concertante Entführung confronteert

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.