Binnenkort

Haarlemse Opera belicht Torrentius

In november komt de Haarlemse Opera met een nieuwe productie over het leven van Torrentius. Eerder dit jaar verscheen een boek over de kunstenaar, en nu heeft operazanger Albert Bonnema een pastiche-opera over de schilder gemaakt, met bestaande aria’s uit het grote operarepertoire. Op 8 november is de première.

Johannes Torrentius in 1648.
Johannes Torrentius in 1648.

In Torrentius, triomf en tragiek van een Haarlemse schilder wordt het leven belicht van de kunstenaar Jan van der Beeck (Johannes Torrentius), in 1589 in Amsterdam geboren. Hij schilderde in Haarlem en behoorde met zijn werk tot de Hollandse School, waartoe ook Rembrandt en Vermeer worden gerekend. Op verdenking van ketterij werd hij opgepakt, gemarteld en in 1627 tot twintig jaar cel veroordeeld. Al zijn schilderijen, met veel vrouwelijk naakt, werden vernietigd. Alleen een stilleven met kan, kruik en breidel bleef bewaard en is nu te zien in het Rijksmuseum.

De Haarlemse opera wil voorzien in de behoefte van het publiek aan groots, meeslepend muziektheater en viert, zoals het op de website staat, “jaarlijks een nieuw operafeestje voor jong en oud”. Het gezelschap streeft naar een laagdrempelige voorstelling van hoge kwaliteit. Vorig jaar bracht het de productie Night at the Museum.

Aan Torrentius, triomf en tragiek van een Haarlemse schilder werken diverse professionele operazangers mee, naast jonge talenten die werden gevonden in samenwerking met Haarlemse amateurzangers en -koren. Bekende namen zijn Jean-Léon Klostermann als Torrentius, bariton Wiebe Pier Cnossen als de Schout, Michelle Mallinger als minnares  en Astrid Vrensen in de dubbele rol van ex-vrouw en bordeelhoudster. De tenoren Joost van Velzen en Leon van Liere zingen de rol van de dominee.

De voorstelling staat onder artistiek leiding van Albert Bonnema en onder muzikale leiding van Andrew Wise. Leendert Booyens leidt het Wings Ensemble en Felix van den Hombergh het Koor 023.

De opera wordt vier keer opgevoerd in de Lichtfabriek in Haarlem, op 8, 14, 15 en 16 (matinee) november. Meer informatie vindt u op de website van de Haarlemse Opera.

Vorig artikel

Vier Wayenbergs verjaardag met korting mee

Volgend artikel

Maak kennis met: Pumeza Matshikiza

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Cees Stet
    22 oktober 2014 at 22:15

    Nederlandse dialogen. Humor. Muzikaal hoog niveau. Zonder pauze en in hoog tempo ruim 1 1/2 uur genieten. Heerlijk avondje uit voor €27.50.