Binnenkort

Night at the Museum bij Haarlemse Opera

De Haarlemse Opera brengt vanaf 10 mei zes voorstellingen van Night at the Museum in de Lichtfabriek in Haarlem. In Night at the Museum staan de schilderijen van ‘ras-Haarlemmer’ Frans Hals centraal. Marc Krone voert de regie, Tamir Chasson heeft de muzikale leiding in handen.

Vorig seizoen presenteerde de Haarlemse Opera de meezingopera Malle Babbe. Dit jaar richt het gezelschap zijn aandacht op de zeventiende-eeuwse schilder Frans Hals, mede naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van het Frans Hals Museum.

In de voorstelling Night at the Museum komen portretten van Frans Hals tot leven om een mysterie op te lossen. “De personages vormen een bont gezelschap, maar hebben één ding gemeen: ze hebben allemaal een bepaalde relatie tot de Grote Meester”, zo beschrijft de Haarlemse Opera. Alle zaken die het leven van de kunstenaar beheersten, komen aan bod.

De voorstelling wordt aangekondigd als een “gloednieuwe whodunnit” (who has done it?), gegoten in de vorm van muziektheater.

De ‘levende portretten’ worden neergezet door een cast van vijf zangers: sopraan Astrid Vrensen (Malle Babbe), sopraan Michelle Mallinger (Judith Leyster), mezzosopraan Eva Kroon (Isabella Coymans), tenor Joost van Velzen (Luitspeler) en bariton Bert Simhoffer (Pieter Verdonck). Verder is er inbreng van een drietal ‘bewakers’: Maaike van Lieren, Vera van der Wende en Sebastiaan van Waardenberg.

Onder muzikale leiding van Tamir Chasson zijn het Dameskoor MaaiLadies uit Bloemendaal, het Gemengd kamerkoor PiCantum uit Haarlem en het FBC Mannenkoor Bloemendaal te horen.

Night at the Museum wordt van 10 tot en met 24 mei zes keer opgevoerd in de Lichtfabriek in Haarlem. Zie voor meer informatie de website van de Haarlemse Opera.

Vorig artikel

Mr Finney om op te vreten

Volgend artikel

Opera in de stad van de toekomst

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.