Binnenkort

Opera in de media: week 43

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 43 (18 – 24 oktober 2014) onder meer aandacht voor de rechtstreekse radio-uitzending van L’étoile vanuit Amsterdam en een herhaling van Madama Butterfly van Opera Zuid.

Video

Giuseppe Filianoti (foto: E. Paiz).
Giuseppe Filianoti (foto: E. Paiz).

Medée met Antonacci
Binnenkort herneemt OPERA2DAY de succesvolle Medée van Cherubini in de Nederlandse theaters. Wie goed voorbereid wil gaan kijken, kan op BravaNL de versie zien die in Turijn werd geproduceerd met in de hoofdrollen Anna Caterina Antonacci en Giuseppe Filianoti. Evelino Pidó stond voor het orkest.
BravaNL: zondag 19 oktober om 00.01 u.

Butterfly uit Maastricht
In Maastricht wordt hard gewerkt aan de nieuwe productie van Die Fledermaus, die in november bij Opera Zuid in première gaat. Twee jaar geleden werd een Opera Zuid-productie gekozen tot Opera van het Jaar bij Place de l’Opera: Madama Butterfly van Puccini in een regie van Frank van Laecke. Het Brabants Orkest zat in de bak en werd gedirigeerd door Fabrice Bollon. De solisten waren onder anderen Soojin Moon, Karin Strobos, Marcel van Dieren en Martijn Sanders.
BravaNL: maandag 20 oktober om 00.01 u.

Audio

Yannick Nézet-Séguin (foto: Marco Borggreve).
Yannick Nézet-Séguin (foto: Marco Borggreve).

Rotterdammers in Amsterdam
Er bestaat al een cd-opname in dezelfde formatie: het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Yannick Nézet-Séguin met sopraan Dorothea Röschmann. Ze brengen de Vier letzte Lieder nu live in het Amsterdamse Concertgebouw. De NTR Zaterdagmatinee haalt de Rotterdammers naar de hoofdstad en naast het laatste werk van Richard Strauss spelen ze ook Wagners Siegfried-Idyll en de derde symfonie van Brahms. Radio 4 zendt het concert rechtstreeks uit.
Radio 4: zaterdag 18 oktober om 14.00 u.

L’étoile op Radio 4
Veel lof was er de laatste weken voor de opera L’étoile die door De Nationale Opera in het theater wordt gebracht. Volgens de recensent van Place de l’Opera klonk het Residentieorkest nog beter dan wat John Eliot Gardiner er ooit in Lyon van maakte met het orkest van de opera daar. Of de recensent gelijk had, kunt u zelf beoordelen als NTR Opera Live de productie rechtstreeks vanuit Nationale Opera & Ballet in Amsterdam uitzendt. In de studio in het theater aan de Amstel is te gast opera-coach Nathalie Doucet. L’étoile werd geregisseerd door Laurent Pelly. Voor het orkest staat Franse muziekspecialist Patrick Fournillier.
Radio 4: zaterdag 18 oktober om 20.00 u.

Christine Rice (foto: Rob Moore).
Christine Rice (foto: Rob Moore).

Rossini in Wales
De Welsh National Opera komt dit seizoen met een nieuwe productie van Mosè in Egitto, oftewel Mozes in Egypte. Deze minder bekende opera van Rossini ging in 1818 in première in Napels. In de enscenering van dit op het Oude Testament gebaseerde verhaal zingt tenor David Alegret de rol van Osiris, bas-bariton Andrew Foster-Williams die van de Farao en mezzosopraan Christine Rice de rol van Amaltea, de vrouw van de Farao. Ook tenor Nicky Spence en sopraan Claire Booth werken mee. Het koor en orkest van de Welsh National Opera worden gedirigeerd door Carlo Rizzi.
BBC Radio 3: maandag 20 oktober om 20.30 u.

Herdenking Frans Brüggen
Het was bedoeld als concert ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag, maar het werd een herdenkingsconcert. Dirigent en musicus Frans Bruggen overleed deze zomer, een paar maanden voor hij 80 zou worden. Tijdens de Vrijdag van Vredenburg speelt zijn Orkest van de Achttiende Eeuw en zingt Cappella Amsterdam onder leiding van drie dirigenten: Kenneth Montgomery, Ed Spanjaard en Daniel Reuss. Voor het vocale deel, de Mis in c, KV 427 van Mozart, werken vocalisten mee, zoals de sopranen Ilse Eerens en Rosanne van Sandwijk en tenor Ben Heijnen.
Radio 4: vrijdag 24 oktober om 20.00 u.

Weektip

Opera in Armel
Op vrijdag 17 oktober eindigde het Armel Opera Festival, een jaarlijks festival dat bijzondere, vaak vernieuwende producties brengt in verschillende theaters in Budapest. Dit jaar was er onder meer werk te zien van Sir Harrison Birtwistle, de opera Punch and Judy. In een productie van de Neue Opera Wien zongen Richard Rittelmann als Punch en Manuela Leonhartsberger als Judy de hoofdrollen. Leonard Prinsloo deed de regie, Walter Kobéra dirigeerde het Amadeus Ensemble Wien.

Ook op Armel klonk een nieuwe opera van Christian Henking, Figaro. Daarin zet de maker de figuur van Beaumarchais, op wiens werk Mozarts Le nozze di Figaro was gebaseerd, naar onze tijd. De schrijver wil een stuk schrijven zoals “in de goede oude tijd”, maar hij wordt voortdurend gestoord door een massa vreemde individuen, waaronder een vrouw die Susanna heet, een nachtwaker en een rapper in de beste Franse traditie. Marion Grange en Geani Brad zingen de hoofdrollen bij het Pannon Philharmonic onder leiding van Jurg Henneberger.

Punch and Judy en Figaro zijn als zeer recente opname terug te zien op de website concert.arte.tv.

Vorig artikel

Cecilia Bartoli duikt in de Russische barok

Volgend artikel

Vliegende Figaro op het Met-podium

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.