BinnenkortNieuws

Matinee voert Rameau’s opera Zaïs uit

De NTR ZaterdagMatinee voert op zaterdag 15 november in het Amsterdamse Concertgebouw de opera Zaïs van Jean-Philippe Rameau uit. Christophe Rousset heeft de muzikale leiding in handen en tenor Julian Prégardien zingt de titelrol.

Christophe Rousset (foto: Eric Larrayadieu).
Christophe Rousset (foto: Eric Larrayadieu).

Jean-Philippe Rameau was net als Mozart een vrijmetselaar. In Zaïs komt dat sterk naar voren. De Matinee noemt het zelfs een “vrijmetselaarsopera” en “een Franse voorloper van Die Zauberflöte”.

Zaïs gaat over de genius Zaïs, die zich als herder verkleedt om het herderinnetje Zélidie voor zich te winnen. Hij overtuigt zijn vader Oromazès, koning der geniën, om ook Zélidie onsterfelijk te maken, zodat hij met haar kan trouwen.

Rameau schreef de opera, of eigenlijk het ‘ballet-héroïque’, op het hoogtepunt van zijn carrière, in 1748. Het bestaat uit een proloog en vier akten, voorzien van “de verrukkelijkste sarabandes, gavottes, passepieds, tambourins en rigaudons”, aldus de Matinee.

De Franse dirigent Christophe Rousset leidt zijn eigen ensemble Les Talens Lyriques en het Choeur de Chambre de Namur in de uitvoering van Rameau’s werk. Tenor Julian Prégardien zingt de hoge rol van Zaïs en sopraan Marie Arnet is Zélidie. Andere rollen zijn er voor Benoît Arnould, Amel Brahim-Djelloul, Aimery Lefèvre, Hasnaa Bennani en Zachary Wilder.

De uitvoering van Zaïs vindt plaats in het Concertgebouw in Amsterdam en begint om 13.00 uur. Het concert wordt ook live uitgezonden op Radio 4. Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Wokmuziektheater brengt Verkaufte Braut

Volgend artikel

Elīna Garanča snikt wat af op nieuwe cd

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.