Binnenkort

Opera in de media: week 48

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 48 (22 – 28 november 2014) onder meer aandacht voor de Nederlandse première van Das Floss der Medusa van Hans Werner Henze en voor Platée uit Parijs met Marcel Beekman.

Video

Trojaanse oorlog in Londen
De kostuumontwerper die de kleding voor de opera Brokeback Mountain – waarover u deze week kon lezen in een reportage vanuit Aken – zal vormgeven, Moritz Junge, heeft ook op zijn conto dat hij ooit kostuums ontwierp voor Eva-Maria Westbroek. Hij deed in 2012 de kostumering voor Les Troyens in het Royal Opera House en daarin zong de Nederlandse sopraan de rol van Didon. De enscenering van David McVicar werd uitgevoerd in Covent Garden met Antonio Pappano voor het orkest. Andere solisten waren onder anderen Bryan Hymel, Anna Caterina Antonacci en Fabio Capitanucci.
Mezzo: zaterdag 22 november om 20.30 u.

Roman Trekel.
Roman Trekel.

Tannhäuser in Baden-Baden
Roman Trekel zingt dit weekend in het Concertgebouw in werk van Hans Werner Henze. Een paar dagen later is hij op tv te zien als Wolfram von Eschenbach in de opera Tannhäuser van Richard Wagner. Nikolaus Lehnhoff maakte een enscenering voor het operahuis in Baden-Baden. Solisten waren onder anderen Camilla Nylund (Elisabeth), Waltraud Meier (Venus) en Robert Gambill (Tannhäuser). Philippe Jordan drigeerde het Festspielhaus-Chor Baden-Baden en het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin.
Mezzo: dinsdag 25 november om 20.30 u.

Meistersinger bij Brava
Een hele zondagmiddag Wagner is te zien en te horen bij brava nl klassiek wanneer de opera Die Meistersinger von Nürnberg van Wagner wordt uitgezonden. Het is een registratie van een opvoering tijdens de Bayreuther Festspiele. Het eigen orkest en koor van de Festspiele stonden onder leiding van Sebastian Weigle. Solisten waren onder anderen Franz Hawlata als Hans Sachs, Artur Korn als Veit Pogner en Michael Volle als Sixtus Beckmesser. Klaus Florian Vogt zong de rol van Walther von Stolzing.
Brava nl klassiek: zondag 23 november om 14.47 u.

Onbekende Verdi bij brava
Op de vrijdagavond is bij brava nl klassiek een niet zo bekend werk van Verdi te zien: La battaglia di Legnano. De uitvoering werd opgenomen in 2012 in het Italiaanse Triëst. Boris Brott dirigeert het orkest en koor van het Teatro Lirico Giuseppe Verdi, Ruggero Cappuccio doet de regie. In de hoofdrollen ziet u onder anderen Enrico Giuseppe Iori, Francesco Musinu en Gabriele Sagona.
Brava nl klassiek: vrijdag 28 november om 20.30 u.

Audio

Medusa van Henze
Nieuw werk van Hans Werner Henze gaat op zaterdagmiddag in Nederland in première in de NTR ZaterdagMatinee. Een grote bezetting van het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en nog drie andere koren treedt aan in het Concertgebouw voor Das Floss der Medusa. Solisten zijn Roman Trekel, Lenneke Ruiten en Franz Grundheber voor de gesproken teksten. Het optreden is rechtstreeks te volgen op Radio 4.
Radio 4: zaterdag 22 november om 14.00 u.

Marcel Beekman (foto: Marco Borggreve).
Marcel Beekman (foto: Marco Borggreve).

Platée in Parijs
De opera Platée van Rameau werd eerder dit jaar opgevoerd in de Opéra Comique in Parijs. Het Franse ensemble Les Arts Florissants onder leiding van Paul Agnew begeleidde de solisten. Naast onder anderen Cyril Auvity, Marc Mauillon en Simone Kermes was er zeer geprezen Nederlandse inbreng van Marcel Beekman. De opname werd gemaakt op 27 maart 2014 in Parijs.
Radio 4: zaterdag 22 november om 20.00 u.

Neven in Nijmegen
Het programma van bariton Henk Neven beslaat dit seizoen zowel opera (vooral in het buitenland) als lied en oratorium. Daarin is de zanger ook in Nederland te horen, zoals maandag in Nijmegen. Met zijn vaste pianist Hans Eijsackers geeft Neven een recital in De Vereeniging. Op het programma staat werk van componisten als Debussy, Ibert, Ravel en Duparc.
Radio 4: maandag 24 november om 20.00 u.

Weektip

Anna Caterina Antonacci (foto: Benjamin Ealovega).
Anna Caterina Antonacci (foto: Benjamin Ealovega).

Driehonderd jaar Opéra Comique
Het driehonderdjarig bestaan van de Parijse Opéra Comique werd onlangs gevierd met een galavoorstelling. Bekende vocalisten eerden de sterren van de Opéra Comique: componisten als Donizetti, Offenbach en Bizet. Onder anderen Anna Caterina Antonacci, Sabine Devieilhe, Stéphane Degout en Vincent Le Texier brachten fragmenten uit Carmen, Manon en recenter repertoire als La voix humaine. Eind december zendt Arte een uitgebreide ode uit aan het driehonderdjarige operahuis, met fragmenten van het gala en documentaires. De opname van 14 november is tot die tijd nog terug te kijken op Concert Arte.
Website van Concert Arte

Vorig artikel

BarokOpera herneemt Purcell Gala 2

Volgend artikel

Muuse zingt Onegin bij 60-jarig GOOG

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

2Reacties

 1. Jan de Jong
  21 november 2014 at 14:16

  “Nieuw werk van Henze”????

  Das Floß der Medusa is bijna 50 jaar oud!
  Maar het zal inderdaad als nieuw klinken, morgen in de Matinee. Er zijn nog kaarten. Mis het niet.

 2. kersten
  22 november 2014 at 13:44

  Rossini, Il Turco in Italia (Aix-en-Prov. 2014) Olga Peretyatko!
  Arte maandag 0:40