BinnenkortNieuws

Opera Zuid brengt Carmen met 100 jongeren

Opera Zuid werkt aan een speciale productie van de opera Carmen van Bizet. De hoofdrollen worden bezet door professionele zangers, maar alle andere vocale en instrumentale inbreng komt van jongeren uit de regio Zuid-Limburg. Op 18 januari is de uitvoering in Heerlen.

Affiche van de jeugdproductie van Carmen (afbeelding: Opera Zuid).
Affiche van de jeugdproductie van Carmen (afbeelding: Opera Zuid).

Het verhaal van Carmen, over liefde en jaloezie, wordt in deze in het Nederlands gezongen productie geplaatst in de jaren zestig, de flowerpowertijd. Opera Zuid belooft: “Zigeuners worden hippies, er zijn rellen met de politie en Carmen is baas in eigen buik. Vrijheid blijheid. Make love not war! Iedereen verlangt naar ongeremde vrijheid. Maar waar leidt die toe…?”

Regisseur Nynke van den Bergh, die Carmen vorige zomer regisseerde bij Opera aan het Spaarne in Haarlem en voor Opera Zuid betrokken was bij producties als Le nozze di Figaro en Pagliacci, werkt met honderd jongeren aan de productie. Het jeugdorkest van de Koninklijke Philharmonie Bocholtz verzorgt de begeleiding, het Grotiuscollege Heerlen levert het koor en er werken verder studenten mee van het Conservatorium Maastricht en het Fontys Conservatorium Tilburg.

De rol van Carmen wordt vertolkt door Eliane Feijen, die ook in Tilburg is opgeleid. Haar tegenspeler Don José wordt gezongen door de Limburgse tenor Pascal Pittie. In de andere rollen zijn onder anderen Saskia Voorbach en Annemarijn Maandag gecast.

De eenmalige uitvoering van deze Carmen, een coproductie van Opera Zuid en de Stichting Klassieke Zomer Parkstad, vindt op zondag 18 januari om 15.00 uur plaats in de RABOzaal van het Theater Heerlen. Zie voor meer informatie de website van het theater.

Vorig artikel

Classical Opera start groots Mozart-project

Volgend artikel

YouTube-portret: Au fond du temple saint

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.