AchtergrondBuitenland

Classical Opera start groots Mozart-project

Classical Opera trapt in 2015 een ambitieus project af: MOZART 250. Het Britse gezelschap zal verspreid over bijna dertig jaar en in chronologische volgorde het gros van Mozarts oeuvre uitvoeren, waaronder al zijn opera’s, oratoria en concertaria’s.

Het eerste concert van MOZART 250 vindt op 22 januari plaats in Wigmore Hall. In dat jaar wordt teruggeblikt op het jaar 1765.
Het eerste concert van MOZART 250 vindt op 22 januari plaats in Wigmore Hall. In dat jaar wordt teruggeblikt op het jaar 1765.

MOZART 250 is een initiatief van dirigent Ian Page, de oprichter en artistiek leider van Classical Opera. Hij wil 250 jaar terug in de tijd reizen en het ontstaan van Mozarts oeuvre laten herleven door al diens belangrijke werken precies 250 jaar na hun eerste première of ontstaan uit te voeren. Op die manier ontstaat een chronologisch beeld van de bijna dertig jaar dat Mozart componeerde.

Het project omvat al Mozarts opera’s, oratoria en concertaria’s, de meeste van zijn symfonieën en concerten en veel van zijn kamermuziek en andere instrumentale composities. Rondom Mozarts werk worden ook werken van tijdgenoten meegenomen, onder wie Haydn, Gluck en Johann Christian Bach.

MOZART 250 gaat in 2015 van start met een terugblik op Mozarts bezoek aan Londen, van 1764 tot 1765. In die tijd – hij was toen acht jaar oud – schreef hij zijn eerste symfonieën en aria’s.

In het kader van die periode wordt ook de eerste hedendaagse uitvoering van J.C. Bachs opera Adriano in Siria gegeven, een werk dat een groot succes was in het Londen van 1765. Classical Opera zet het werk in april op het toneel van het Britten Theatre.

Vanaf 2017 zal Classical Opera Mozarts eerste theaterwerken gaan uitvoeren, waaronder het Singspiel Die Schuldigkeit des ersten Gebots en de eenakter Apollo et Hyacinthus. Beide werken werden onlangs al opgenomen door Classical Opera.

Het project moet in 2041 afgesloten worden. Dan wordt herdacht dat Mozart 250 jaar eerder stierf.

Zie voor meer informatie en de plannen voor dit jaar de website van Classical Opera.

Vorig artikel

Silbersee brengt Langs match girl passion

Volgend artikel

Opera Zuid brengt Carmen met 100 jongeren

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    6 januari 2015 at 21:33

    Mooi initiatief. Een actie om goed in de gaten te houden. Ik begrijp dat in 2015-2016 in Nederland ook actie ondernomen wordt om te herdenken dat Mozart hier 250 jaar geleden optrad in Den Haag, Haarlem etc.