BinnenkortNieuws

The Fat Lady brengt DNA 2015

The Fat Lady is haar tweede jaar ingegaan. De Haarlemse operagroep, opgericht in januari 2014, heeft ook voor dit jaar een productie op het programma: een eigentijdse bewerking van de opera Dido and Aeneas. Op vrijdag 16 januari was er een korte voorproef met onder anderen zangeres Eva Kroon.

The Fat LadyThe Fat Lady is een initiatief van de Israëlische dirigent, componist en pianist Tamir Chasson. Hij studeerde in Philadelphia, werkte als artistiek directeur van de operastudio bij de Israeli Opera en richtte in zijn thuisland het ensemble Naked Voices op.

The Fat Lady wil de komende jaren eigentijdse bewerkingen van grote, klassieke opera’s brengen. Het streven is om jonge musici een podium te geven en vooral jong publiek te bereiken.

Bij de presentatie van de nieuwe productie – Purcells Dido and Aeneas in een eigentijdse versie getiteld DNA 2015 – gaf bestuursvoorzitter Wim Dieker aan dat de ambities verder reiken. The Fat Lady wil meer producties gaan maken en die ook buiten thuisstad Haarlem brengen.

Afgelopen vrijdag klonk in het Noord-Hollands Archief in Haarlem alvast de aria ‘When I am laid in earth’, alias Dido’s Lament. Eva Kroon zong, begeleid door Tamir Chasson. De mezzosopraan, die vorig jaar als Orfeo in de opera van Gluck te horen was, zal dit seizoen de hoofdrol van Dido zingen. Haar tegenspeler is de Nederlandse bariton Rick Zwart, die op het ogenlik in Londen studeert aan de Guildhall School of Music and Drama bij Robert Dean. Ook sopraan Rut Codina Palacio werkt mee aan DNA 2015.

Componiste-celliste Frances-Marie Uitti zat vorig jaar in de zaal bij Orfeo ed Euridice en werd zo enthousiast dat ze nu meewerkt aan DNA 2015. Ze componeerde extra muziek voor de oorspronkelijke Dido and Aeneas, waarbij ze zich baseerde op Purcells Fantasia voor strijkers.

DNA 2015 wordt geregisseerd door Tamir Chasson en zal worden gespeeld in de Haarlemse Lichtfabriek. De première is op 17 april en er zijn daarna tot 26 april voorstellingen. Meer informatie vindt u binnenkort op de website van The Fat Lady.

Vorig artikel

Merry Widow sprankelt van plezier

Volgend artikel

Duncan Rock ster in doeltreffende Giovanni

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.