BinnenkortNieuws

Nelson regisseert Parelvissers bij Reisopera

De Nederlandse Reisopera brengt op vrijdag 23 januari een nieuwe productie van De Parelvissers in première in het Wilminktheater in Enschede. De Amerikaanse regisseur Timothy Nelson tekent voor de regie, met daarin veel ruimte voor de choreografie van Jitti Chompee.

Parelvissers - Reisopera 2De Parelvissers (Les pêcheurs de perles) van Georges Bizet gaat over de priesteres Leïla en de vrienden Nadir en Zurga, die beiden gevoelens voor haar hebben. ‘Het werk heeft een prachtige dramatische boog, misschien wel veel beter dan die van Carmen’, zegt Timothy Nelson, die de opera bij de Reisopera ensceneert.

Nelson, voormalig directeur van Opera Studio Nederland, werkt samen met choreograaf Jitti Chompee. De drie hoofdrolspelers worden ‘gespiegeld’ door drie dansers. Daarbij mengt Chompee traditionele Thaise dans met modern danstheater, geïnspireerd op Pina Bausch. Dat maakt de voorstelling ook voor liefhebbers van dans interessant, aldus Nelson.

De kostuums van Elena Werner zijn gemaakt volgens de Japanse ‘borotechniek’ en het decor van Wikke van Houwelingen heeft ‘water’ als uitgangspunt. ‘Het decor is een mental space. Het toont waarnaar we als diepste verlangen en hoe dat volkomen fout kan aflopen’, zegt de ontwerpster, die eerder onder meer bij Toneelgroep Oostpool werkte.

De muzikale leiding van de voorstelling is in handen van Benjamin Levy. Hij leidt het Noord Nederlands Orkest, het Nationaal Opera en Concert Koor en een cast met onder anderen sopraan Kishani Jayasinghe als Leïla (lees het interview dat Place de l’Opera eerder met haar had), de tenoren Jesus Garcia en Yaroslav Abaimov, die de rol van Nadir afwisselen, en Robert Davies als Zurga. Arman Íşleker zingt Nourabad.

De Parelvissers is te zien van 23 januari tot en met 25 februari in verschillende theaters in het land. Zie voor meer informatie de website van de Nederlandse Reisopera.

Vorig artikel

Duncan Rock ster in doeltreffende Giovanni

Volgend artikel

Stutzmann zingt Winterreise in Amsterdam

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.