Binnenkort

Opera in de media: week 6

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 6 (31 januari – 6 februari 2015) onder meer aandacht voor Die lustigen Weiber von Windsor live uit Luik en Tamerlano live uit Brussel.

Video

Artur Rucinksi.
Artur Rucinksi.

I Masnadieri van Verdi
Brava nl klassiek brengt in de nacht van vrijdag op zaterdag een minder bekende opera uit het oeuvre van Giuseppe Verdi, I Masnadieri uit 1847. In het verhaal over de roversbende ziet en hoort u het Orkest van het Teatro San Carlo in Napels onder leiding van Nicola Luisotti. In de hoofdrollen: Giacomo Prestia (Massimiliano), Aquiles Machado (Carlo) en Artur Rucinski (Francesco).
Brava nl klassiek: zaterdag 31 januari om 00.01 u.

Blauwbaard op Canvas
Het tv-programma vol klassieke muziek op de Vlaamse tv-zender Canvas is enige tijd geleden verhuisd van de zondagmiddag naar de vroege zaterdagavond. Op die nieuwe tijd is deze week een concertante uitvoering van Hertog Blauwbaards burcht van Béla Bartók te zien. In de twee enige rollen zingen mezzosopraan Michelle DeYoung en bas Oliver Zwarg. Ze worden begeleid door deFilharmonie onder leiding van Edo de Waart.
Canvas: zaterdag 1 februari om 18.47 u.

Wende Snijders zingt Winterreise (foto: Ben van Duin).
Wende Snijders zingt Winterreise (foto: Ben van Duin).

Schubert en Ruiten bij Witteman
De enorme golf aandacht voor Schuberts liedcyclus Winterreise bereikt op zondag ook het programma Podium Witteman. Eén van de gasten is Wende Snijders, die door Nederland reist met een voorstelling gebaseerd op het werk van Schubert. Met pianist Gerard Bouwhuis brengt ze een deel uit haar voorstelling. Ook tenor Jan van Elsacker zingt Winterreise en Ramsey Nasr en Floris Don lichten de beroemde cyclus toe. Sopraan Lenneke Ruiten zit verder aan de tafel van Witteman om te praten over haar debuut bij de Scala in Milaan.
NPO 2: zondag 1 februari om 17.10 u.

Tosca van Opera Zuid
Een kleine twee jaar geleden reisde Opera Zuid door Nederland met een productie van Puccini’s opera Tosca, geregisseerd door Nicola Glück. Het Brabants Orkest werd geleid door Stefan Veselka en in de hoofdrollen zongen Capucine Chiaudani, Adriano Graziani, Daniel Henriks en Elmar Gilbersson.
Brava nl klassiek: maandag 2 februari om 00.01 u.

Scène uit Les contes d'Hoffmann (foto: Marty Sohl / Metropolitan Opera).
Scène uit Les contes d’Hoffmann (foto: Marty Sohl / Metropolitan Opera).

Hoffmann in New York
Wie niet in de bioscoop kon kijken, niet in New York was en niet naar de BBC luisterde, heeft als laatste optie Mezzo. Daar is Les contes d’Hoffmann van Jacques Offenbach in de productie van de Metropolitan Opera woensdag te zien is. De opname van Bartlett Shers enscenering werd al in 2009 gemaakt. Toen stond James Levine voor het orkest en zongen Joseph Calleja, Anna Netrebko en Ekaterina Gubanova in de hoofdrollen. Kate Lindsey was er toen ook al bij.
Mezzo: woensdag 4 februari om 17.00 u.

Lustige Weiber live uit Luik
In korte tijd presenteert de Opéra Royal de Wallonie vijf voorstellingen van de opera Die lustigen Weiber von Windsor van Otto Nicolai. Het werk, dat als ‘komisch-fantastisch’ wordt getypeerd, stamt van halverwege de negentiende eeuw. In Luik speelt het orkest onder leiding van Christian Zacharias. David Hermann doet de regie. In de belangrijkste rollen zingen Franz Hawlata als Sir John Falstaff, Anneke Luyten als Frau Fluth en Werner Van Mechelen als Herr Fluth. De voorstelling wordt live gestreamd via Culturebox.
Culturebox: donderdag 5 februari om 20.00 u.

Audio

Jonas Kaufmann en Eva-Maria Westbroek in Andrea Chénier (foto: ROH / Bill Cooper).
Jonas Kaufmann en Eva-Maria Westbroek in Andrea Chénier (foto: ROH / Bill Cooper).

Andrea bij de BBC
Een paar dagen nadat Andrea Chénier van Umberto Giordano vanuit Londen in een groot aantal bioscopen te zien was, zendt de BBC-radio de audioversie uit. De recensente van Place de l’Opera was er bij de première op 20 januari bij en concludeerde dat de inbreng van Eva-Maria Westbroek “weergaloos” was en dat Jonas Kaufmann, weliswaar zonder ‘Italianità’, op topniveau presteerde (lees de recensie). Wie het nog eens wil meemaken of benieuwd is, kan een hele zaterdagavond bij de BBC terecht. De voorstelling in Covent Garden wordt live uitgezonden. De BBC ondervindt geen concurrentie van Opera Live, want dat is vanwege het Storioni Festival eenmalig niet geprogrammeerd.
BBC Radio 3: zaterdag 31 januari om 20.15 u.

Offenbach op de radio
Wanneer Offenbachs Les contes d’Hoffmann zaterdagavond wereldwijd in de bioscopen wordt vertoond vanuit de Metropolitan Opera in New York, laat de BBC-radio een bandje meelopen. Die opname wordt op maandagavond uitgezonden. In de hoofdrollen zingen bekende namen als Christine Rice, Kate Lindsey, Vittorio Grigolo en Thomas Hampson. Yves Abel dirigeert het New Yorkse koor en orkest.
BBC Radio 3: maandag 2 februari om 20.30 u.

Bellini in Opera Live
Vanwege het Storioni Festival was NTR Opera Live een paar weken niet op de vaste zaterdagavond te horen. Komende zaterdag, 7 februari, is het programma weer terug met een opname van De Parelvissers, maar al op donderdagavond is er een aflevering van het programma op NPO Radio 4. La Straniera van Bellini werd op 24 januari opgenomen in het Theater an der Wien. U hoort onder anderen Marlis Petersen en Norman Reinhardt in de hoofdrollen. Het Weens Radio Symfonieorkest wordt geleid door Paolo Arrivabeni.
NPO Radio 4: donderdag 5 februari om 20.00 u.

Weektip

Tamerlano uit Brussel
Tamerlano van Händel gaat op 24 februari in première bij De Nationale Opera, die daarvoor uitwijkt naar de Amsterdamse Stadsschouwburg. Voordat de productie van regisseur Pierre Audi en dirigent Christophe Rousset Amsterdam aandoet, zijn er voorstellingen in de Munt in Brussel. De voorlaatste, op vrijdag 6 februari, wordt rechtstreeks op Mezzo uitgezonden. In de hoofdrollen zingen onder anderen Christophe Dumaux, Jeremy Ovenden en Sophie Karthäuser. Wie Mezzo niet in het kabelpakket heeft, moet wachten tot 18 februari, dan komt de stream beschikbaar via het eigen kanaal van de Munt.
Mezzo: vrijdag 6 februari om 19.00 u.

Vorig artikel

Petibon schiet in de roos met nieuwste cd

Volgend artikel

Doelen brengt première whisper opera

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.