BinnenkortNieuws

Doelen brengt première whisper opera

De Doelen presenteert op maandag 9 februari de Europese première van the whisper opera van David Lang, uitgevoerd door het International Contemporary Ensemble uit New York. De Rotterdamse concertzaal noemt het “wellicht het meest bijzondere concert van dit seizoen”.

David Lang (foto: Mark Savage).
David Lang (foto: Mark Savage).

David Lang, wiens little match girl passion onlangs in Amsterdam te zien was, componeerde the whisper opera in 2013. In de voorstelling nemen de bezoekers plaats op het podium en belanden zo midden in het werk. “Om hen heen klinken zachte muziek en gefluisterde teksten – soms op de rand van de verstaanbaarheid”, beschrijft De Doelen. “Waarover wordt gefluisterd? Dat hangt af van de plaats die de luisteraar in de door Lang ontworpen stellage inneemt.”

Op uitdrukkelijk verzoek van Lang is er geen partituur en geen opname van the whisper opera beschikbaar. De Amerikaanse componist wilde intieme muziek schrijven die alleen live te beleven is.

Het International Contemporary Ensemble uit New York voert de muziek uit. Dit New Yorkse ensemble, opgericht in 2001, bracht al meer dan vijfhonderd nieuwe werken in première. Voor the whisper opera treedt het in een kleine formatie aan, met vocale inbreng van Tony Arnold, een sopraan die veel hedendaagse muziek op haar repertoire heeft staan.

the whisper opera wordt in totaal vier keer opgevoerd in de Willem Burger Zaal van De Doelen; tweemaal op 9 februari, tweemaal op 10 februari. Zie voor meer informatie www.dedoelen.nl.

Vorig artikel

Opera in de media: week 6

Volgend artikel

Nicolai's Falstaff-opera amuseert in Luik

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.