BinnenkortNieuws

Combattimento toert met Stabat Maters

Barokensemble Combattimento gaat op 14 maart op tournee langs onder meer Arnhem, Tilburg en Amsterdam met de Stabat Maters van Vivaldi en Sances. Countertenor Dave ten Kate soleert.

Dave ten Kate (foto: Jurjen Stekelenburg).
Dave ten Kate (foto: Jurjen Stekelenburg).

Het Stabat Mater is een middeleeuws Latijns gedicht dat het lijden van Maria om de gekruisigde Christus beschrijft. Door de eeuwen heen hebben vele componisten de tekst op muziek gezet. Combattimento combineert in zijn nieuwe programma de bekende versie van Antonio Vivaldi (1678-1741) met de minder bekende, wat oudere versie van Giovanni Felice Sances (1600-1679).

In beide werken zingt countertenor Dave ten Kate de solorol. Ten Kate zingt veel opera, oratoria en hedendaagse werken. Ook zingt hij regelmatig muziektheater. Eerder was hij bij Combattimento te horen in The Fairy Queen van Purcell.

Ten Kate omschrijft het Stabat Mater van Sances als “minder bekend, maar misschien nog wel mooier. Intiem, verfijnd, sereen. Het bestaat feitelijk uit één geheel, het heeft één grote spanningsboog.”

Combattimento en Ten Kate beginnen hun tournee op 14 maart in de Grote Kerk in Oostzaan. Daarna zijn er uitvoeringen in het Hilton Royal Parc in Soestduinen (15 maart), Musis Sacrum in Arnhem (18 maart), het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam (20 maart), de Dorpskerk in Capelle aan den IJssel (21 maart) en Theater Tilburg (26 maart).

Zie voor meer informatie de website van Combattimento.

Vorig artikel

Rossini's Donna del lago in de bioscoop

Volgend artikel

Invalster Dain imponeert in Marx-recital

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.