BinnenkortNieuws

Rossini’s Donna del lago in de bioscoop

Rossini’s opera La donna del lago is op zaterdag 14 maart live te zien in verschillende bioscopen in het land. De productie van de Metropolitana Opera wordt geleid door Michele Mariotti. Joyce DiDonato en Juan Diego Flórez voeren de cast aan.

Juan Diego Flórez en Joyce DiDonato in La donna del lago (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).
Juan Diego Flórez en Joyce DiDonato in La donna del lago (foto: Ken Howard / Metropolitan Opera).

Het is voor het eerst dat La donna del lago opgevoerd wordt bij de Metropolitan Opera. Voor dat debuut heeft het New Yorkse operahuis een andere debutant, de Schotse regisseur Paul Curran, ingehuurd om een enscenering te maken. Geheel toepasselijk, aangezien de opera zich in Schotland afspeelt. Afgaand op de productiefoto’s houdt Curran stevig vast aan die Schotse context.

La donna del lago is gebaseerd op een gedicht van Sir Walter Scott. Gioachino Rossini schreef de opera twee jaar na La Cenerentola, drie jaar na Il barbiere di Siviglia, twee van zijn bekendste werken. De opera ging in 1819 in première in Napels. Decennialang werd het amper opgevoerd, maar de laatste tijd mag het werk zich weer over veel aandacht verheugen.

Bij de Met in New York ging La donna del lago op 16 februari in première. De uitvoering van aanstaande zaterdag maakt deel uit van de populaire Live in HD-serie, waarmee ieder seizoen tien producties live vertoond worden in bioscopen in tientallen landen.

Op de bok staat de Italiaanse dirigent Michele Mariotti, die voor het laatst in de Live in HD-serie te zien was met Rigoletto. Hij dirigeert het Met-orkest en een cast met onder anderen Joyce DiDonato als de ‘dame van het meer’ Elena en Juan Diego Flórez als de Schotse koning Giacomo. Beide sterren waren al vele malen bij de Met te zien.

Mezzo Daniela Barcellona en tenor John Osborn, beiden niet onbekend in Amsterdam, zijn te zien in de rollen van Malcolm en Rodrigo. Verder zingt Oren Gradus de partij van Douglas.

De Live in HD-voorstelling wordt gepresenteerd door Patricia Racette en is in Nederland onder meer te zien in vele vestigingen van Pathé, bij CineMec in Ede en in Theater de Speeldoos in Baarn.

Zie voor meer informatie over de productie de website van de Metropolitan Opera.

Vorig artikel

Traditionele Porgy is muzikaal ijzersterk

Volgend artikel

Combattimento toert met Stabat Maters

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    9 maart 2015 at 14:04

    Wellicht aardig te melden dat Sir Walter Scott niet alleen Rossini in zijn ban hield met zijn ridderverhalen (wij baby boomers keken iedere week uit naar nieuwe afleveringen van Ivanhoe op tv) maar ook Schubert. Laatstgenoemde schreef zes jaar na Rossini’s La donna del lago zijn Ellens Gesaenge, eveneens op basis van The Lady of the Lake.
    Het derde lied verwierf zich wereldfaam als een van de populairste Ave Maria’s ooit. De tekst ‘Erhoere einer Jungfrau flehen’ klinkt dus uit de mond van Ellen Douglas ‘The Lady of the Lake’, Elena in de opera van Rossini.