BinnenkortNieuws

Emma Kirkby op tournee met het oude lied

Sopraan Emma Kirkby toert van 17 tot en met 23 maart samen met luitist Jakob Lindberg langs vijf concertzalen in Nederland met een recitalprogramma rond het liedrepertoire van de zestiende eeuw.

Jakob Lindberg en Emma Kirkby.
Jakob Lindberg en Emma Kirkby.

“De Grande Dame van de oude muziek.” Zo noem het Muziekgebouw aan ’t IJ – de concertzaal waar de sopraan op 17 maart haar tournee begint – Emma Kirkby. De 66-jarige Britse zangeres is befaamd om haar werk in de oude muziek. Ze maakte meer dan honderd opnamen en trad overal ter wereld op.

Ook haar tournee rond de gouden eeuw van het lied, zoals de zestiende eeuw in de aankondigingen genoemd wordt, voert haar naar vele landen. Naast optredens in Nederland doet ze onder meer België, Italië, Duitsland en Wales aan.

Kirkby zingt in haar recital liederen van componisten als John Dowland, Sigismondo d’India, William Byrd, Alfonso Ferrabosco, Pierre Guédron en Henry Purcell. In de liederen komen onderwerpen als schepping en metamorfose, Dido en Aeneas en Sappho en Horatius aan de orde.

De sopraan wordt begeleid door luitist Jakob Lindberg. De luit is “de ideale partner voor de emoties van de menselijke stem”, aldus het Muziekgebouw.

De tournee van Kirkby gaat na Amsterdam naar Eindhoven (18 maart), Utrecht (19 maart), Maastricht (21 maart), Brugge (22 maart), Delft (23 maart) en Hasselt (24 maart). Zie voor meer informatie de persoonlijke website van Emma Kirkby.

Hieronder een kort fragment van Emma Kirkby en Jakob Lindberg in actie, tijdens een masterclass in New York:

Vorig artikel

Zes recitals in Serie Grote Zangers 2015/2016

Volgend artikel

Henschel zingt indrukwekkende Zemlinsky

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.