BinnenkortFeatured

Zes recitals in Serie Grote Zangers 2015/2016

Zes liedrecitals staan op het programma van de Serie Grote Zangers in seizoen 2015/2016. Dat maakte het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam maandag bij de presentatie van zijn seizoen bekend. Onder anderen Matthias Goerne, Anne Sofie von Otter en Lenneke Ruiten komen in de liedserie voorbij.

Bariton Matthias Goerne opent de nieuwe Serie Grote Zangers met twee recitals (foto: Marco Borggreve).
Bariton Matthias Goerne opent de nieuwe Serie Grote Zangers met twee recitals (foto: Marco Borggreve).

De Serie Grote Zangers is sinds de start in 2010 een vaste waarde geworden in de programmering van het Muziekgebouw aan ’t IJ en heeft zich binnen de liedkunst ontwikkeld tot een gerenommeerd podium. Ieder seizoen trekt de serie liedzangers met een internationale staat van dienst aan.

Seizoen 2015/2016 wordt geopend door bariton Matthias Goerne, die een bijzonder dubbelrecital zal brengen. Op 22 september zingt hij Die schöne Müllerin, twee dagen later Schwanengesang. In beide cycli van Schubert wordt hij begeleid door Alexander Schmalcz.

De bekende Zweedse mezzosopraan Anne Sofie von Otter doet ook wat bijzonders: zij laat zich in haar recital in februari 2016 begeleiden door een historische fortepiano, bespeeld door Kristian Bezuidenhout.

De Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten zal debuteren in de serie met Schubert, Schumann en Frans repertoire. En verder zijn de zowel in het operavak als liedvak veelgeprezen zangers Annette Dasch en Stéphane Degout te bewonderen.

Hieronder een volledig overzicht van de programmering voor het nieuwe seizoen:

Recital Matthias Goerne en Alexander Schmalcz
22 september 2015
Repertoire: Die schöne Müllerin van Schubert.

Recital Matthias Goerne en Alexander Schmalcz
24 september 2015
Repertoire: Schwanengesang van Schubert.

Recital Annette Dasch en Rudolf Jansen
10 november 2015
Repertoire: liederen van Schumann en Mendelssohn.

Recital Anne Sofie von Otter en Kristian Bezuidenhout
15 februari 2016
Repertoire: liederen van Beethoven, Haydn, Lindblad en Schubert.

Recital Lenneke Ruiten en Thom Janssen
9 maart 2016
Repertoire: liederen van Schubert, Schumann, Fauré en Duparc.

Recital Stéphane Degout en Alain Planès
20 april 2016
Repertoire: liederen van Debussy en Ravel.

Het verdere seizoen van het Muziekgebouw aan ’t IJ staat in het teken van het tienjarige bestaan van de Amsterdamse concertzaal. Er staan ruim tweehonderd concerten gepland, die afgetrapt worden met een “uitbundige concertdriedaagse” van 11 tot en met 13 september.

Op operagebied werkt het Muziekgebouw samen met De Nationale Opera aan de wereldpremière van Blank Out, een nieuwe kameropera van Michel van der Aa.

In de categorie muziektheater zijn Rache van Boudewijn Tarenskeen, Eichmann van Maria Alejandro Castro Espejo, Sarah’s Passion van Silbersee, Private View van Annelies Van Parys en Uwe leipe mastdramnis van Rob Zuidam te zien. Verder worden er de nodige oratoria opgevoerd, zoals Bachs Matthaüs-Passion en Israel in Egypt van Händel.

Zie voor een volledig overzicht van het nieuwe seizoen van het Muziekgebouw www.muziekgebouw.nl.

Vorig artikel

Invalster Dain imponeert in Marx-recital

Volgend artikel

Emma Kirkby op tournee met het oude lied

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.