Binnenkort

Opera in de media: week 13

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 13 (21 – 27 maart 2015) onder meer aandacht voor een uitvoering van Don Giovanni vanuit Monte Carlo en voor Philippe Jaroussky die Pergolesi zingt.

Video

Johan Botha (foto: W. Beege).
Johan Botha (foto: W. Beege).

Frau uit München
De Bayerische Staatsoper bracht twee seizoenen geleden een productie van de opera Die Frau ohne Schatten van Richard Strauss. Het orkest werd geleid door Kirill Petrenko, de regie was van Krzysztof Warlikowski. In de hoofdrollen zongen Johan Botha als Der Kaiser, Adrianne Pieczonka als Die Kaiserin en Deborah Polaski in de rol van Die Amme. De opname die Mezzo uitzendt werd in 2013 gemaakt in het Nationaltheater in München.
Mezzo: zaterdag 21 maart om 20.30 u.

Don Giovanni aan de Côte d’Azur
Niemand minder dan La Princesse de Hanovre, die we ook kennen als Caroline van Monaco, laat op de website van de Opéra de Monte Carlo weten dat in haar land de kunst in het centrum van de belangstelling staat. De rest van de wereld kan daar zondagmiddag van meegenieten tijdens de livestream van Don Giovanni.

De opera van Mozart wordt gedirigeerd door de chef van de Luikse opera, Paolo Arrivabeni. Jean-Louis Grinda, directeur van het operahuis aan de Middellandse Zee, deed de regie. In de hoofdrollen ziet u Erwin Schrott als Don Giovanni, Sonya Yoncheva als Donna Elvira en Patrizia Ciofi als Donna Anna. Adrian Sampetrean zingt Leporello.
Culturebox: zondag 22 maart om 15.00 u.
Ook Medici.tv zendt de opera live uit.

Nathalie Stutzmann (foto: Simon Fowler).
Nathalie Stutzmann (foto: Simon Fowler).

Pergolesi in Fontainebleau
Zangeres Nathalie Stutzmann neemt af en toe ook de dirigeerstok op. In die rol is ze te zien met het ensemble Orfeo 55, als begeleider van de Franse countertenor Philippe Jaroussky. Hij zingt samen met de Hongaarse sopraan Emöke Barath het Stabat Mater van Pergolesi. Het optreden vond plaats in de kapel van de Trinité du château de Fontainebleau, bij Parijs.
Arte: zondag 22 maart om 18.30 u.

Bach in Leipzig
Het is het seizoen van de Matthäus-Passion en van de Johannes Passion, beide van Bach. Alleen al in het Amsterdamse Concertgebouw zijn er de komende weken zestien uitvoeringen van de passiemuziek van Bach te horen.

Wie thuis, met een blikje Red Bull en een zak chips op de bank, wil kijken en luisteren wordt bediend door Arte. Die zender brengt een opname uit de kerk waarvoor Bach zijn muziek componeerde, met het koor dat hij toen dirigeerde en dat al 800 jaar bestaat. Het Thomanerchor zong en zingt in de Thomaskirche het werk van Bach, samen met het Gewandhausorchester onder leiding van Georg Christoph Biller, die ooit zelf deel uitmaakte van het koor. Bij de solisten hoort u onder anderen sopraan Christina Landshamer, tenor Wolfram Lattke en de bas Klaus Mertens.
Arte: zondag 22 maart om 23.45 u.

Audio

Lustige Weiber uit Lausanne
NTR Opera Live stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de muziek maar ook aan die van de techniek. Dat blijkt uit het feit dat de geplande radio-uitzending van twee korte opera’s uit Turijn niet doorgaat wegens onvoldoende kwaliteit van de opname. Een vervangende productie komt uit Lausanne, waar Die lustigen Weiber von Windsor van Otto Nicolai werd opgevoerd. Net als Verdi baseerde Nicolai zich op een verhaal van William Shakespeare.

Het Orchestre de Chambre de Lausanne en het eigen koor staan onder leiding van Frank Beermann. In de hoofdrol van Sir John Falstaff hoort u Michael Tews, met naast hem onder anderen Valentina Farcas, Eve-Maud Hubeaux en Stuart Patterson.
NPO Radio 4: zaterdag 21 maart om 20.00 u.

Diana Damrau als Manon bij de Metropolitan Opera (foto: Metropolitan Opera).
Diana Damrau als Manon bij de Metropolitan Opera (foto: Metropolitan Opera).

Manon in Manhattan
De productie die regisseur Laurent Pelly maakte van Manon van Jules Massenet komt regelmatig terug op het podium van de Metropolitan Opera in New York. In de bioscopen was enkele jaren geleden Anna Netrebko te zien in de titelrol. Dit seizoen zingt Diana Damrau de rol van het meisje dat haar eerste reis maakt. Vittorio Grigolo is haar tegenspeler, de Chevalier des Grieux. Koor en orkest van de Met staan onder leiding van Emmanuel Villaume.
BBC Radio 3: maandag 23 maart om 20.00 u.

Weektip

Jakob Lenz uit de Munt
In de Munt in Brussel liep tot 7 maart een vrijwel uitverkochte serie opvoeringen van de kameropera Jakob Lenz van Wolfgang Rihm. Hij baseerde het werk op de novelle van Georg Büchner over het onafwendbare afglijden van de dichter Jakob Lenz naar de waanzin. Regisseur Andrea Breth werkte samen aan de productie met muzikaal leider Franck Ollu. De Duitse regisseur Sergio Morabito deed de dramaturgie. In de hoofdrollen ziet u Georg Nigl, Henry Waddington en John Graham-Hall. Ook de Nederlandse mezzosopraan Maria Fiselier werkte mee aan deze voorstelling. De komende weken is de opname als stream te bekijken op de website van de Munt.

Vorig artikel

Klassezang van classica Emma Kirkby

Volgend artikel

Sonostream.tv streamt recital Sumi Hwang

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.