BinnenkortNieuws

Maarten Koningsberger laat tranen vloeien

Bariton Maarten Koningsberger en orkest Combattimento brengen van 1 tot en met 10 mei het programma Flow My Tears in verschillende concertzalen in het land. Het programma draait om muziek van John Downland en diverse van zijn collega’s uit de zeventiende eeuw.

Bariton Maarten Koningsberger (foto: Paul Koeleman).
Bariton Maarten Koningsberger (foto: Paul Koeleman).

Flow My Tears is vernoemd naar het gelijknamige lied van de zanger, luitist en componist John Dowland (1563-1626). Behalve het lied zelf klinkt tijdens het concert ook de oorspronkelijke, instrumentale versie voor luit, ‘Lachrimae’, gespeeld door Sören Leupold.

Behalve van Dowland zijn er werken van Händel, Legrenzi, Purcell en Rameau te horen. Ook klinkt het Concerto Armonico van de Nederlandse graaf Unico Wilhelm van Wassenaer.

De vocale onderdelen van het programma komen voor rekening van de Nederlandse bariton Maarten Koningsberger. Als liedzanger geniet hij internationale bekendheid en Engelse muziek uit de zestiende en zeventiende eeuw hebben zijn speciale interesse. Ook in opera’s treedt Koningsberger regelmatig op.

Combattimento, voorheen Combattimento Consort Amsterdam, heeft vele tournees in binnen- en buitenland op zijn naam staan. Het werkte eerder samen met onder anderen Lisa Larsson en de Nederlandse Reisopera.

De tournee met Flow My Tears voert het orkest langs het Rabotheater in Hengelo (1 mei), de Maartenkerk in Doorn (2 mei), de Nieuwe Kerk in Den Haag (9 mei) en het Concertgebouw in Amsterdam (10 mei).

Zie voor meer informatie de website van Combattimento.

Vorig artikel

Olivia Vermeulen brengt ode aan de vrouw

Volgend artikel

Opera in de media: week 18

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.