Binnenkort

Opera in de media: week 18

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 18 (25 april – 1 mei 2015) onder meer aandacht voor Eva-Maria Westbroek via de BBC-radio uit New York en de livestream van het optreden van Joyce DiDonato in Parijs.

Video

Zang bij Witteman
Podium Witteman heeft zich na een aantal afleveringen comfortabel genesteld in het late zondagmiddag-timeslot van NPO 2. Er is regelmatig aandacht voor opera en lied en ook in de komende uitzending wordt er gezongen. Jazz en chanson klinken, en er is klassieke zang van sopraan Klaartje van Veldhoven en mezzosopraan Cora Burggraaf. Die laatste brengt een recent ontdekt lied van de Zwitsers-Nederlandse componist Frank Martin. De inmiddels honderdjarige weduwe van Martin, Maria Martin-Boeke, heeft het lied nog nooit gehoord. Zij zal in studio De Hallen aanwezig zijn.
NPO 2: zondag 26 april om 17.10 u.

Scène uit King Arthur (foto: Ben van Duin).
Scène uit King Arthur (foto: Ben van Duin).

King Arthur bij Brava
Brava brengt op de avond van Koningsdag een ‘koninklijke’ opera over de koningen Arthur en Oswald die strijden om de Graal: King Arthur. De productie van de opera van Purcell werd enkele jaren geleden op de planken gebracht door Holland Opera. In de hoofdrollen ziet u Mark Omvlee (Arthur), Wiebe Pier Cnossen (Oswald) en Sinan Vural (Grimbald).
Brava: maandag 27 april om 20.30 u.

Tijl en het verleden van De Nationale Opera
De Tiende van Tijl brengt op informele manier klassieke muziek op tv. In de aflevering van deze week duikt presentator Tijl Beckand onder meer in het verleden van De Nationale Opera.
NPO 2: donderdag 30 april om 20.25 u.

Audio

Scène uit Pagliacci in de regie van David McVicar (foto: Cory Weaver / Metropolitan Opera).
Scène uit Pagliacci in de regie van David McVicar (foto: Cory Weaver / Metropolitan Opera).

Cav/Pag in de Met
In de bioscopen, maar dankzij de BBC Radio 3 ook in de huiskamer, is deze zaterdagavond een klassieke double bill te beleven: Cav/Pag, zoals die in het jargon heet, of beter: de opera’s Cavalleria rusticana van Mascagni en Pagliacci van Leoncavallo.

Tenor Marcelo Álvarez zingt in beide producties de tenorhoofdrol, respectievelijk Turiddu en Canio. De Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek is te horen als Santuzza in de eerste opera. In Pagliacci zingt Patricia Racette de vrouwelijke hoofdrol. Koor en orkest van de Metropolitan Opera staan onder leiding van Fabio Luisi. Over enkele weken zal hij in Amsterdam beginnen met de repetities voor Lulu bij De Nationale Opera, waarin hij het Koninklijk Concertgebouworkest dirigeert.
BBC Radio 3: zaterdag 25 april om 18.30 u.

Shakespeare in de opera
In de programmabladen wordt nog een radio-uitzending beloofd van Macbeth van De Nationale Opera, maar die gaat NTR Opera Live niet uitzenden. Op de Facebook-pagina van het programma legt programmamaker Hein van Eekert uit dat een live-uitzending door de lang uitgevallen scènewisselingen niet passend is en dat de vele castwisselingen ertoe hebben geleid dat DNO een opname niet wenselijk vond. Als alternatief is Van Eekert druk bezig een aantal werken te selecteren rond het thema ‘Shakespeare in de opera’.
NPO Radio 4: zaterdag 25 april om 19.30 u.

Weektip

Joyce DiDonato (foto: Simon Pauly).
Joyce DiDonato (foto: Simon Pauly).

Joy(ce) in Paris
“Joyce DiDonato is wearing a dress by Vivienne Westwood.” Dan weet u dat vast. Het wordt vermeld op de website van Medici.tv, de internetzender die het optreden van de Yankee Diva rechtstreeks zal uitzenden.

Joyce DiDonato maakt deze week een tour door Europa met de New York Philharmonic onder leiding van Alan Gilbert. Afgelopen dinsdag was het gezelschap in Amsterdam, waar naast muziek van dirigent/componist Esa-Pekka Salonen ook de liederencyclus Shéhérazade van Ravel klonk. De reacties op de zang van DiDonato waren zo enthousiast dat ze een toegift zong, ‘Morgen’ van Richard Strauss. Het publiek in de Philharmonie de Paris zal de wereldberoemde mezzosopraan vast ook zo warm ontvangen.
Medici.tv: zaterdag 25 april om 20.30 u.

Vorig artikel

Maarten Koningsberger laat tranen vloeien

Volgend artikel

Armiliato brengt Italiaanse klasse in Zürich

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.