AchtergrondBinnenkortBuitenland

Seizoen Aalto-Musiktheater Essen 2015/2016

In zijn derde seizoen bij het Aalto-Musiktheater in Essen brengt de Nederlandse intendant Hein Mulders vijf nieuwe producties en dertien hernemingen. Dat maakte het Duitse huis onlangs bekend. De programmering voor 2015/2016 bevat wederom veel Nederlandse namen.

Het Aalto-Musiktheater in Essen (foto: Thomas Robbin).
Het Aalto-Musiktheater in Essen (foto: Thomas Robbin).

In 2015/2016 gaat het Aalto-Musiktheater op zoek naar ‘Leidenschaft’, naar passie. Want passie is de drijvende kracht in vrijwel ieder operaverhaal. Hein Mulders heeft zijn nieuwe producties rond dat thema uitgezocht.

Hij begint het seizoen met twee moderne klassiekers uit het Slavische repertoire: The Greek Passion van Bohuslav Martinů en L’amour des trois oranges van Sergej Prokofjev. De productie van Prokofjevs opera is dezelfde die in 2013 bij De Nationale Opera te zien was, geregisseerd door Laurent Pelly.

Een nieuwe Faust brengt aan het begin van 2016 de Duitse passie van Goethe samen met de Franse passie van Gounod. Verder wordt Elektra van Richard Strauss opgevoerd. En het luchtige Il barbiere di Siviglia van Rossini sluit het seizoen af.

Deze vijf premières worden aangevuld met dertien reprises, waaronder Lotte de Beers Rusalka, die binnenkort in première gaat als onderdeel van seizoen 2014/2015. Verder tellen de reprises veel klassiekers, zoals Tosca, Aida, Die Zauberflöte, Madama Butterfly en La bohème, maar ook het jonge werk Into The Little Hill van George Benjamin.

Naast de achttien grotezaalproducties belooft het operahuis een extra uitgebreid nevenprogramma, met programma’s voor kinderen en tieners (onder het motto ‘Abenteuer Aalto’), de familiemusical Die Märchenwelt zur Kur bestellt en tal van andere activiteiten.

Van meet af aan heeft Mulders veel oog gehad voor Nederlandse zangers bij de casting van zijn producties. Zo zullen Martijn Cornet en Karin Strobos in 2015/2016 net als in voorgaande seizoenen deel uitmaken van het huisensemble. Cornet zingt Pantalon in L’amour des trois oranges, Valentin in Faust, Papageno in Die Zauberflöte en Baron Douphol in La traviata. Strobos zingt Siébel in Faust, Rosina in Il barbiere di Siviglia, Suzuki in Madama Butterfly en Zerlina in Don Giovanni.

Bas Bart Driessen en de jonge mezzosopraan Leonie van Rheden voegen zich bij hen in het ensemble. Driessen zingt ‘de oude man’ in The Greek Passion, Tschelio in L’amour des trois oranges, de ‘Pfleger des Orest’ in Elektra en Samuel in Un ballo in maschera. Van Rheden vertolkt Smeraldina in L’amour des trois oranges, de derde maagd in Elektra, de herder in Tosca, Flora in La traviata en de keukenjongen in Rusalka.

Sopraan Maartje Rammeloo keert terug voor de rol van Marzelline in Fidelio en Judith van Wanroij herhaalt haar vertolking van Donna Elvira in Don Giovanni. Marieke Steenhoek en Helena Rasker vertolken alle rollen in Into The Little Hill van Benjamin.

Nog iets om naar uit te zien: dirigent Ed Spanjaard leidt in januari en maart 2016 een drietal reprisevoorstellingen van Der fliegende Holländer, in een enscenering van Barrie Kosky.

Belgische inbreng is er trouwens ook. Bas Tijl Faveyts en sopraan An De Ridder zingen als leden van het huisensemble verschillende rollen.

Hieronder een overzicht van de vijf nieuwe producties:

The Greek Passion (B. Martinů)
26 september 2015 t/m 27 mei 2016
Dirigent: Tomáš Netopil
Regisseur: Jiří Herman
Solisten: Almas Svilpa, Andreas Baronner, Jeffrey Dowd, Alexey Sayapin, e.a.

L’amour des trois oranges (S. Prokofjev)
21 november 2015 t/m 5 juni 2016
Dirigent: Yannis Pouspourikas/Tomáš Netopil
Regisseur: Laurent Pelly
Solisten: Tijl Faveyts, An De Ridder, Alexey Sayapin, Martijn Cornet, Bart Driessen, Leonie van Rheden, e.a.

Faust (C. Gounod)
30 januari t/m 2 april 2016
Dirigent: Sébastien Rouland
Regisseur: Philipp Stölzl
Solisten: Abdellah Lasri, Alexander Vinogradov, Almas Svilpa, Martijn Cornet, Jessica Muirhead, Karin Strobos, e.a.

Elektra (R. Strauss)
19 maart t/m 29 mei 2016
Dirigent: Tomáš Netopil/ Yannis Pouspourikas
Regisseur: David Bösch
Solisten: Rebecca Teem, Doris Soffel, Renée Morloc, Katrin Kapplusch, Bart Driessen, Leonie van Rheden, e.a.

Il barbiere di Siviglia (G. Rossini)
4 juni t/m 9 juli 2016
Dirigent: Giacomo Sagripanti
Regisseur: Jan Philip Gloger
Solisten: Juan José de León, Karin Strobos, Georgios Iatrou, Tijl Faveyts, e.a.

Zie voor meer informatie de website van het Aalto-Musiktheater.

Vorig artikel

Opera in de media: week 19

Volgend artikel

Seizoen Opéra Royal de Wallonie 2015/2016

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.