Binnenkort

Opera in de media: week 19

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 19 (2 – 8 mei 2015) onder meer aandacht voor de double bill van de NTR ZaterdagMatinee en voor de film Quartet.

Video

Scène uit Quartet.
Scène uit Quartet.

Operazangers op jaren
Acteur Dustin Hoffman maakte enkele jaren geleden zijn regiedebuut met de film Quartet, over vier operazangers en over het kwartet uit Rigoletto van Verdi. Vermakelijk en ontroerend zijn de belevenissen van de vier oudgedienden in het speciale bejaardenhuis voor kunstenaars.

Onder anderen Maggie Smith en Tom Courtenay doen of ze kunnen zingen. Gwyneth Jones – die een op haarzelf lijkend karakter speelt – kan dat echt. In een fraaie scène, wanneer het koor in het bejaardenhuis oefent voor de jaarlijkse uitvoering, waagt iemand het aan Jones te vragen in het koor mee te zingen. “I don’t do chorus”, bijt de zangeres haar medebewoner toe.
BBC 2: zaterdag 2 mei om 22.30 u.

Johnny & Jones terugblik
Max Kannewasser en Nol van Wezel waren tot in de Tweede Wereldoorlog bekend als het zangduo Johnny & Jones. Na hun internering in kamp Westerbork kwamen ze terug in Amsterdam. In het voorjaar van 1945 stierven beiden in Bergen-Belsen. Theo Loevendie componeerde voor het Holland Festival van 2001 de opera Johnny & Jones. Een documentaire over het werk is op zondag te zien bij NPO Cultura.
NPO Cultura: zondag 3 mei om 21.20 u.

Daniela Barcellona (foto: Studio Amati Bacciardi Pesaro).
Daniela Barcellona (foto: Studio Amati Bacciardi Pesaro).

Requiem op 4 mei
Brava past op 4 en 5 mei de programmering aan in verband met de dodenherdenking en de viering van de bevrijding. Op maandagmiddag vertoont Brava een opname uit 2001, gemaakt in Berlijn. Claudio Abbado dirigeerde de Berliner Philharmoniker en vier solisten in Verdi’s requiem. Naast de Berliner Philharmoniker werkten ook het Swedish Radio Choir en Orfeon Donostiarra de San Sebastian mee. De solisten waren Angela Gheorghiu (sopraan), Daniela Barcellona (alt), Roberto Alagna (tenor) en Julian Konstantinov (bas).

Op zaterdagmiddag 16 mei is het beroemde werk van Verdi te beleven in het Amsterdamse theater Carré. Dan zijn onder anderen Eva-Maria Westbroek en Frank van Aken te horen.
Brava: maandag 4 mei om 14.00 u.

Audio

Stravinsky en Ravel in de Matinee
Een muzikaal evenement waar de liefhebber graag bij zal zijn, maar dat via de radio ook te volgen is, wordt de NTR ZaterdagMatinee van 2 mei. Op het programma staan de opera’s L’heure espagnole van Ravel en Le rossignol van Stravinsky, onder directie van Charles Dutoit voor het Radio Filharmonisch Orkest. Martin Wright leidt de koren bij deze uitvoering, waar een keur van (Nederlandse) solisten aantreedt. John Mark Ainsley heeft moeten afzeggen, maar Thomas Oliemans, Lisette Bollen, David Wilson-Johnson, Mark Omvlee en Erik Slik zijn wel van de partij.
Radio 4: zaterdag 2 mei om 14.00 u.

Faust in Opera Live
In de Philharmonie Berlijn werd op 11 april dit jaar La damnation de Faust opgevoerd. In de hoofdrollen zongen Joyce DiDonato, Ludovic Tézier en Charles Castranovo. De Berliner Philharmoniker stond onder leiding van Simon Rattle.
Radio 4: zaterdag 2 mei om 20.00 u.

Helena Rasker (foto: Taco van der Werf).
Helena Rasker (foto: Taco van der Werf).

4 mei: herdenking in muziek
De Anne Frank Cantate van Hans Kox wordt dit weekend tweemaal uitgevoerd in het Amsterdamse Concertgebouw. Antony Hermus leidt het Nederlands Philharmonisch Orkest. Solisten zijn onder anderen Helena Rasker en Bastiaan Everink.
NPO Radio 4: maandag 4 mei om 20.00 u.

Weektip

Voorpret Cenerentola
Luik heeft een fraai operatheater en weet een sprookjesachtige Cenerentola neer te zetten. Maar Nederland, of beter: Opera Zuid, heeft regisseur Sybrand van der Werf en dirigent Per-Otto Johansson. Die bereiden in het diepste geheim ergens in het zuiden van Maastricht een nieuwe productie voor van de opera van Rossini. Op 16 mei is de première. Wie wil zien hoe ze in Luik afgelopen september het verhaal van Assepoester op de planken brachten, vindt een opname op Culturebox.
Website van Culturebox

Vorig artikel

Stotijn zingt Schubert bij Residentie Orkest

Volgend artikel

Seizoen Aalto-Musiktheater Essen 2015/2016

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. d. tecker
    1 mei 2015 at 13:09

    Een kleine, maar niet onbelangrijke rol in Berlioz’ La Damnation de Faust is die van Brander. Florian Boesch was de geweldige vertolker in Berlijn. Met een halfvol bierglas in de hand en onzeker op de benen maakte hij met stem en mimiek grote indruk. Een onvergetelijke uitvoering van dit indrukwekkende werk door ALLE solisten, orkest, koor en orkest o.l.v Sir Simon Rattle.
    NPO Radio 4, 2 mei, 20.00 uur.
    Niet te missen!