BinnenkortNieuws

Marco Bakker zingt Schumann en Mahler

Begin dit jaar kwam een cd uit van bariton Marco Bakker, helemaal gewijd aan het lied. Hij ging terug naar zijn roots met een plaat vol werk van Schumann en Mahler. Op maandag 18 mei voert Bakker de liederen live uit in de zeventiende-eeuwse Amstelkerk in Amsterdam.

Marco Bakker (foto: Norbert Waalboer).
Marco Bakker (foto: Norbert Waalboer).

Afgelopen jaar stond bariton Marco Bakker (1941) volop in de belangstelling door de documentaire die over hem werd gemaakt. Als uitvloeisel van die documentaire nam Bakker een cd op met Dichterliebe van Robert Schumann en met onder meer de Lieder eines fahrenden Gesellen van Gustav Mahler.

In een interview dat Place de l’Opera met de zanger had, vertelde Bakker hoe oud zijn liefde voor het lied al is. “Mijn docente Duits op de Kweekschool in Haarlem was dol op het lied. Ze liet ons Schubert, Schumann en Mahler horen, en dan vooral gezongen door Fischer-Dieskau.”

Later, op het Amsterdamse conservatorium, zong Marco Bakker het liedrepertoire zelf, daartoe aangespoord door zijn zangpedagoge Coby Riemersma. En hoewel het grote publiek de zanger vooral associeert met opera en operette, heeft de liedkunst altijd deel uitgemaakt van zijn repertoire.

De cd, vorige zomer opgenomen in Baarn, kwam er niet om een groot commercieel succes te behalen. In het interview zei Bakker daarover: “Ik heb het voor mezelf gedaan, niet zozeer voor anderen. Nou ja, ook een beetje om te laten horen wat ik nog kan. Dit is natuurlijk geen commercie, maar een visitekaartje.”

Tijdens het concert in de Amstelkerk zingt Marco Bakker de cycli Dichterliebe, Lieder eines fahrenden Gesellen en Kindertotenlieder. Als gaste treedt sopraan Lilian Farahani op met de liederen uit de cyclus Frauenliebe und -leben van Schumann. Beiden worden begeleid door pianiste Mirsa Adami.

Het concert in de Amsterdamse Amstelkerk vindt plaats op maandag 18 mei en begint om 20.00 uur. Wie kaarten wil bestellen, vindt een link op de website van Marco Bakker.

Vorig artikel

Herheim zet Marschallin in fantasiewereld

Volgend artikel

Carolyn Sampson steelt de show in Semele

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.