BinnenkortNieuws

Opera Spanga maakt remix van Zauberflöte

Opera Spanga presenteert tijdens het komende Oranjewoud Festival in Friesland een remix van Mozarts opera Die Zauberflöte, getiteld The Electric Flute. De productie gaat op 28 mei in première in het bos van Oranjewoud.

Scène uit The Electric Flute.
Scène uit The Electric Flute.

Die Zauberflöte, één van de bekendste werken van Wolfgang Amadeus Mozart, wordt in handen van Opera Spanga een “eigentijdse, filmische muziektheatervoorstelling”. Voor de remix vroeg het Friese operagezelschap Jonathan Levi om een Engelstalig libretto te schrijven en Floris van Bergeijk om een nieuwe partituur voor een vijfkoppig ensemble te componeren.

Van Bergeijk gebruikt “alle mogelijke moderne muzikale elektronische en akoestische middelen” in zijn compositie, aldus Opera Spanga. “Het hergebruiken en herinterpreteren van bestaande muziek(stijlen) is een inherende eigenschap van Van Bergeijks compositiestijl.”

The Electric Flute speelt zich af in Washington, “een plek waar tomeloze lust en genadeloze politiek het Witte Huis rood verven”. Pamina is het kind van een onwettige liaison tussen een politicus en een escortgirl. Haar vader Sarastro is inmiddels een machtige politicus, haar moeder (de Koningin van de Nacht) de eigenares van een vijfsterrenbordeel.

Scène uit The Electric Flute.
Scène uit The Electric Flute.

Tamino wordt door de koningin verleid om Pamina van Sarastro terug te roven, maar Sarastro wil Tamino zijn opvolger maken. Ondertussen ambieert Pamina het om zelf president te worden…

De cast bestaat uit zowel klassieke zangers als popzangers. Sandrine Buendia vertolkt Pamina en Mark Roy Luykx zingt Tamino. Vivianne van den Boom zet ‘Queenie’ neer en Florian Just zingt Sarastro. Verder zijn er rollen voor Emmanuel Franco (Papageno), Annemarijn Maandag (Papagena), Kirila Kraal en Fre Palmen (Lady’s) en Lionel von Lawrence (Monostatos).

De regie wordt gevoerd door Corina van Eijk, sinds jaar en dag artistiek leidster van Opera Spanga.

The Electric Flute gaat op 28 mei in première bij het Oranjewoud Festival. Daarna zijn er van 29 t/m 31 mei en 3 t/m 6 juni nog voorstellingen. Zie voor meer informatie de website van Opera Spanga.

Hieronder een clip van de repetities voor The Electric Flute:

Vorig artikel

Amsterdams Opera Koor zingt belcanto

Volgend artikel

Palermo brengt 'wraakopera' Feuersnot

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

16Reacties

 1. A. Spegt
  21 mei 2015 at 20:44

  Lijkt meer op een goedkope flutmusical!
  Zo veelste uitspatting van Van Eijck, die nodig haar bankrekening moet vullen en meesterwerken kapot knutselt ipv een nieuwe musical te laten schrijven.

 2. Ben Siebers
  22 mei 2015 at 08:39

  Heb een aantal jaren geleden wel een paar interessante voorstellingen in Spanga gezien maar de laatste jaren is Corina van Eijk het licht compleet kwijt. Begon al bij Donna Giovanna ipv Don Giovanni en via allerlei filmvoorstellingen van opera in een weiland zijn wij nu op een dieptepunt aangeland waarbij een opera volledig omgebouwd wordt. Geen enkel respect voor het werk van de componist.
  Leuk voor de lui die graag met een wijntje gezien willen worden maar niets voor operaliefhebbers.

 3. Maarten-Jan Dongelmans
  22 mei 2015 at 08:51

  Eigenlijk best arrogant/irritant: aanhaken bij de naamsbekendheid van een onvergankelijk meesterwerk en vervolgens onbeschaamd aan het verminken slaan.

 4. kersten
  22 mei 2015 at 09:34

  Noem het poor man`s opera maar dat vind ik het genre musical, waarvoor ik ook maar het geringste sprietje antenne mis, eveneens.
  Het blijft muziektheater.

 5. stefan caprasse
  22 mei 2015 at 11:37

  Als men er niet van houdt, gaat men er gewoon niet naartoe (zoals ik ook niet zou doen moest ik in Nederland wonen). Wat dat misbruik van de naamsbekendheid betreft (er is wel sprake van The ELECTRIC Flute!) daar kan men zich heilig over verontwaardigen, maar daartoe is men niet verplicht …

 6. stefan caprasse
  22 mei 2015 at 11:40

  Overigens werden er al in de tijd van Mozart parodies op opera’s gemaakt…

 7. Maarten-Jan Dongelmans
  22 mei 2015 at 12:05

  Oh, dit is een parodie. Nou ja, dan kunnen we er maar beter over lachen.

 8. stefan caprasse
  22 mei 2015 at 12:20

  Ik heb niet gezegd dat DIT een parodie is, maar evenals een parodie is het een voorstelling “afgeleid van…”. Misschien kunt U er trouwens beter mee lachen dan U erover te veronwaardigen. Dat is gezonder…

 9. Maarten-Jan Dongelmans
  22 mei 2015 at 12:54

  Pijn in de buik van het lachen:)

 10. stefan caprasse
  22 mei 2015 at 13:31

  Beter pijn in de buik van het lachen dan een depressief gevoel door verontwaardiging…

 11. Maarten-Jan Dongelmans
  22 mei 2015 at 13:55

  Zo is het maar net. Op naar tweede pinksterdag in A’dam!

 12. stefan caprasse
  22 mei 2015 at 14:41

  Ik ga ook op tweede pinsterdag…

 13. kersten
  22 mei 2015 at 16:18

  En ik ook, en nog zo`n 1600 ongetwijfeld.

 14. Maarten-Jan Dongelmans
  22 mei 2015 at 16:27

  Volle bak!

 15. stefan caprasse
  22 mei 2015 at 16:57

  Andiamo ora alla festa! (Filip II)

 16. Olivier Keegel
  23 mei 2015 at 08:55

  Opera Spanga -waarom er “Opera” in de naam staat, is vooralsnog een raadsel- is onderdeel van het Oranjewoud Festival, waarvan de website meldt: “Wij streven ernaar het festival toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen, met of zonder beperking.” Ineens wordt veel duidelijk.