BinnenkortHeadline

Opera in de media: week 22

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 21 (23 – 29 mei 2015) onder meer aandacht voor de radio-uitzending van de DNO-hit Benvenuto Cellini met John Osborn en voor Sarah Connolly in Göttingen.

Video

Meistersinger in Bayreuth
Een hele zondagmiddag Wagner biedt Brava, met de uitzending van diens opera Die Meistersinger von Nürnberg. Het is de versie die werd geregisseerd door Katherina Wagner, met Sebastian Weigle voor het orkest van de Bayreuther Festspiele en in de hoofdrollen Franz Hawlata als Hans Sachs, Artur Korn als Veit Pogner en Klaus Florian Vogt als Walther von Stolzing.
Brava: zondag 24 mei om 14.00 u.

Sophie Karthäuser (foto: Alvaro Yanez).
Sophie Karthäuser (foto: Alvaro Yanez).

Mozart met Karthäuser
Sophie Karthäuser is één van de bekende gasten tijdens Operadagen Rotterdam. Ze werkt mee aan de ad-hocvoorstelling In bed with Mozart, op zondag 24 mei. De sopraan zong anderhalf jaar geleden ook Mozart, maar dan in de rol van Ilia in de opera Idomeneo. De serie voorstellingen liep in november 2013 in het Weense Theater an der Wien. In de andere rollen zongen onder anderen Richard Croft (Idomeneo), Gaëlle Arquez (Idamante) en Marlis Petersen (Elettra). Het Freiburger Barockorchester werd geleid door René Jacobs, Damiano Micheletto deed de regie.
Mezzo: zondag 24 mei om 17.15 u.

Mahler op maandag
Op de late maandag biedt NPO 2 een recent optreden van vertrekkend dirigent Mariss Jansons met zijn Koninklijk Concertgebouworkest. Het is de opname van de kerstmatinee van afgelopen december met de vierde symfonie van Mahler. De soliste is sopraan Genia Kühmeier.
NPO 2: maandag 25 mei om 0.05 u.

Sarah in Göttingen
De Britse mezzosopraan Sarah Connolly reisde deze week naar Göttingen, de Duitse stad die onder meer dankzij een ode van chansonnière Barbara bekend is. Het leverde haar een heuse Barbarastrasse op. Afgelopen donderdag leidde Laurence Cummings het FestspielOrchester Göttingen dat Connolly begeleidde in werk van Händel, Charpentier en Purcell. Het concert was afgelopen donderdag live te zien en komt binnenkort online beschikbaar op Concert Arte.
Concert Arte: binnenkort te zien.

Audio

John Osborn als Benvenuto Cellini bij De Nationale Opera (foto: Clärchen & Matthias Baus).
John Osborn als Benvenuto Cellini bij De Nationale Opera (foto: Clärchen & Matthias Baus).

Benvenuto op de radio
De luisteraar kan zich zaterdagavond, om het in het barokke taalgebruik van de Opera Live-redactie te zeggen, “laven aan het orkest, het koor, de solisten, aan dirigent Mark Elder en aan Berlioz zelve”. Het NTR-radioprogramma zendt vanaf 19.30 uur de opera Benvenuto Cellini uit. Niks visueels – wat jammer is, maar betrekkelijk onvermijdelijk bij een radio-uitzending – maar alles auditief bij deze opname, die op 18 mei gemaakt werd in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. In de titelrol zingt tenor John Osborn. Verder hoort u onder anderen Maurizio Muraro, Nicky Spence en Laurent Naouri. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest staat onder leiding van Sir Mark Elder.
NPO radio 4: zaterdag 23 mei om 19.30 u.

Auferstehung in Rotterdam
Bariton Daniël Hermán Mostert zingt zondag in de Rotterdamse Doelen tijdens het eindconcert van de Schubert Masterclass, maar hij is op dat moment ook op de radio te horen in een opname uit diezelfde Doelen. Op 14 mei maakte hij deel uit van het Groot Omroepkoor dat met het Rotterdamse Philharmonisch Orkest de tweede symfonie van Mahler, ‘Auferstehung’, uitvoerde. Solisten waren Christina Landshamer en Christianne Stotijn in dit aan de herdenking van het bombardement op Rotterdam gewijde concert.
NPO Radio 4: zondag 24 mei om 14.00 u.

Een week lang Haydn
De Haydn-week op NPO Radio 4 is bijna voorbij. Het afsluitende onderdeel is de rechtstreekse uitzending van Haydns Die Schöpfung vanuit het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Daar voert het Orkest van de Achttiende Eeuw het werk uit, samen met het Laurens Collegium Rotterdam en met solisten die het orkest vaker vraagt, zoals sopraan Renate Arends, tenor Fabio Trümpy en bariton André Morsch. Het geheel staat onder leiding van Marcus Creed.
NPO Radio 4: zondag 24 mei om 20.00 u.

Kenneth Montgomery (foto: Marco Borggreve).
Kenneth Montgomery (foto: Marco Borggreve).

Glucks Orfeo ed Euridice
Met deze uitzending van Orfeo ed Euridice hebt u de kans de lopende productie van de Nederlandse Reisopera te vergelijken met die van het Theatre Royal in Glasgow. Daar wordt Glucks opera gedirigeerd door Kenneth Montgomery, met als solisten mezzosopraan Caitlin Hulcup (Orfeo), sopraan Lucy Hall (Euridice) en sopraan Anna Quintans (Amore).
BBC Radio 3: maandag 25 mei om 20.30 u.

JDF in Wenen
Net voordat tenor Juan Diego Flórez afgelopen dinsdag even het Concertgebouw kwam inpakken met Pretty Yende, stond hij in een serie voorstelllingen van Don Pasquale in de Wiener Staatsoper. De opera van Donizetti werd in april opgevoerd, met naast Flórez als Ernesto de bas Michele Pertusi in de titelrol en Valentina Nafornita als Norina. Het geheel stond onder muzikale leiding van Jesús López-Cobos.
BBC Radio 3: donderdag 28 mei om 15.00 u.

Weektip

Nog meer EMW
Sopraan Eva-Maria Westbroek is in Nederland en dat merkt het publiek volop. Onlangs zong ze het Verdi-requiem in Carré en op vrijdagavond is ze de ster van het concert dat het Staetshuys Fonds in het Concertgebouw organiseert. Daar keert ze op 20 juni bovendien terug voor een Prom-concert.

In dit filmpje, opgenomen in het kader van een Haagse TEDX-bijeenkomst, praat de zangeres over muziek, wat die voor haar doet en wat muziek voor kinderen kan zijn.

Vorig artikel

Rita Streich: de mooiste coloratura ooit?

Volgend artikel

Operadagen: Ronflonflon met Marthaler

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

 1. Leen Roetman
  28 mei 2015 at 09:24

  Alban Bergs Lulu (binnenkort in Amsterdam) is deze week ook in München in een nieuwe productie in premiere gegaan. Een volledige registratie olv Kirill Petrenko im Münchner Nationaltheater is on demand beschikbaar via BR Klassik http://www.br.de/radio/br-klassik/sendungen/oper/konzert-on-demand-2015-oper-berg-lulu100.html voorafgegaan door gesprekken met de Oekraïense assistent dirigente Oksana Lyniv, zanger Bo Skovhus en dramaturg Malte Krasting.

 2. Leen Roetman
  28 mei 2015 at 12:39

  Op 6 juni is er een live stream vanuit München (Staatsopertv.de). Daar ga ik niet naar KIJKEN. Het schijnt dat regisseur Tcherniakov in dermate benevelde toestand was, dat de zangers min of meer maar zelf met ideeën moesten komen (zie ingezonden brief via de Neue Merkur – even pagina doorscrollen – http://www.der-neue-merker.eu/infos-des-tages-mittwoch-27-mai-2015 ).
  Over de Lulu van de Nationale Opera heb ik al een aantal leuke items en interviews gezien (o.a. met de regisseur William Kentridge) . Daar verheug ik me ontzettend op! En in een theater zijn is sowieso spannender dan thuis voor een beeldscherm.

 3. Leen Roetman
  28 mei 2015 at 13:00

  De culturele avond is overvol want anders zat ik vanavond in Eye voor https://www.eyefilm.nl/films-en-exposities/rondom-lulu?program_id=11744263 (trouwens ook uitverkocht0. Kunnen er niet meer van dit soort avonden worden georganiseerd?