BinnenkortFeaturedNieuws

Kort opera-en vocaalnieuws

Ook deze week een kleine greep uit het voorjaarsnieuws over opera en lied in Nederland en over Nederlands operatalent in het buitenland.

Artistiek directeur van de Volksoper, Lotte de Beer Foto: Aviya Wyse

Afgelopen woensdag presenteerde de Nederlandse regisseur Lotte de Beer haar eerste seizoen als artistiek directeur van de Volksoper in Wenen. Belangrijke thema’s voor de Beer zijn ‘bruggen bouwen’ en een ‘open, toegankelijk theater voor iedereen’.

Zelf zal ze twee producties regisseren; een familievoorstelling waarbij Tchaikovsky’s Iolanta en De Notenkraker op één avond samen komen en de wereldpremière van een opera over complottheorieën, Die letzte Verschwörung van Moritz Eggert. Steven Sloane is daarbij de muzikaal directeur en de Nederlandse Jorine van Beek zal de kostuums ontwerpen.

Een andere Nederlandse die een productie zal regisseren in de Volksoper, is Nina Spijkers. Zij zal een ‘feministische visie’ geven op Nicolai’s operette Die lustige Weiber von Windsor.

In de seizoen presentatie is verder noemenswaardig dat zowel de allereerste ‘officiële’ operette Orpheus in der Unterwelt van Jacques Offenbach te zien zal zijn in een bijzondere nieuwe productie van het Britse gezelschap Spymonkey, bekend om hun fysieke theater, alsook een première voor de Volksoper van Die Dubbary van Carl Millöcker.

Decor ontwerp tweede akte Orpheus in der Unterwelt van Julian Crouch, Volksoper

Talentontwikkeling

Het Internationaal Liedfestival Zeist vindt plaats van 13 tot 21 mei. Vanzelfsprekend zal Place de l’Opera de komende week uitgebreid aandacht schenken aan het festival, maar voor nu een vooraankondiging van een belangrijk onderdeel van het festival, talentontwikkeling.

Tenor Magnus Walker. foto: Ash Mills

Er zal op 13 mei een serie recitals gegeven worden door 6 duo’s tijdens het Young Artists Platform. Zij dingen mee naar twee engagementsprijzen voor optredens in de volgende festivals in Zeist en Oxford.

Op 21 mei presenteren 8 jonge lied duo’s zich, verdeeld over zes duo’s die deelnemen aan de Lied masterclass en twee duo’s die in 2021 en 2022 als winnaars uit de Young artists Platforms van Zeist en Oxford uit de bus kwamen. Tenor Magnus Walker met pianist Euji Han en sopraan Karola Pavone met haar pianist Boris Radulović verzorgen de winnaarsrecitals.

IVC

Een ander belangrijk zangevenement is het IVC, de Internationale zangwedstrijd in ‘s Hertogensbosch. Dat vindt plaats van 24 juni tot en met de grote finale op 4 juli. Ook daarvan vindt u op Place de l’Opera uitgebreide berichtgeving, maar voor nu eerst de meldingen dat de kaartverkoop van start is gegaan en dat twee grote zangeressen en één regisseur die in de jury van het concours zitting nemen, tevens masterclasses zullen geven.  Dat zijn Vesselina Kasarova (30 juni om 16.00 uur), Charlotte Margiono (30 juni 20.00 uur) en John Fulljames( 1 juli om 15.00 uur).

Eva-Maria Westbroek. Foto: (© Fazil Berisha)

Eva Maria Westbroek geeft samen met tenor Leonardo Capalbo een recital op 1 juli om 20.00 uur. Zij zullen begeleid worden door Ed Spanjaard op piano en het strijkkwartet van de Philharmonie zuidnederland.

 

 

 

Vorig artikel

Bartók steelt de show in programma Groot Omroepkoor

Volgend artikel

Overdonderende Das Rheingold door Yannick Nézet-Séguin

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen