BinnenkortBuitenland

Schubertiade viert veertigste verjaardag

Als er één plek is waar liefhebbers van het lied een keer geweest moeten zijn, dan is het wel de Schubertiade in Oostenrijk. Op weinig andere plekken zijn zo veel liedrecitals in zo’n korte tijd mee te maken. Eind juni staat er weer een serie gepland, met onder anderen Diana Damrau, Christoph Prégardien en Ian Bostridge.

De Schubertiade viert in 2015 en 2016 zijn veertigjarig bestaan.
De Schubertiade viert in 2015 en 2016 zijn veertigjarig bestaan.

De Schubertiade maakt dit jaar zijn veertigste editie mee en viert volgend jaar dat het veertig jaar geleden opgericht werd. In het kader van dat jubileum worden in 2015 en 2016 verspreid over talrijke liedrecitals álle liederen van Franz Schubert opgevoerd.

Het was de Duitse bariton Hermann Prey die in 1976 met het idee kwam om in het Oostenrijkse plaatsje Hohenems een festival aan Franz Schubert te wijden, om de componist een waardige plek naast Mozart en Beethoven te geven. Hij slaagde goed in zijn opzet, want inmiddels brengt de Schubertiade zo’n tachtig concerten per jaar, verspreid over verschillende maanden en twee verschillende speelplaatsen, Hohenems en Schwarzenberg.

De Schubertiade combineert kamermuziekconcerten en liedrecitals. De editie van dit jaar begon begin mei in Hohenems met tien volgeplande festivaldagen, waarin beroemdheden als Christoph Prégardien, Werner Güra, Annette Dasch, Mark Padmore en Andreas Scholl optraden.

Van 20 tot en met 28 juni vindt de eerste speelreeks in Schwarzenberg plaats. In die negen dagen staan negen liedrecitals, vier kamerconcerten, vier pianorecitals, een orkestconcert en twee lezingen gepland.

Voor de recitals is het neusje van de zalm geëngageerd. Een kort overzicht:

20 juni 2015
Recital Sylvia Schwartz, Mauro Peter, Benjamin Appl en Helmut Deutsch.

21 juni 2015
Recital Diana Damrau, Helmut Deutsch en Paul Meyer.

Recital Markus Werba en Malcolm Martineau.

22 juni 2015
Recital Christoph Prégardien en Malcolm Martineau.

23 juni 2015
Recital Elizabeth Kulman en Eduard Kutrowatz.

24 juni 2015
Recital Ian Bostridge en Lars Vogt.

25 juni 2015
Recital Michael Volle en Helmut Deutsch.

26 juni 2015
Recital Michelle Breedt en Wolfram Rieger.

27 juni 2015
Recital Violeta Urmana en Jan Philip Schulze.

De Schubertiade vervolgt later deze zomer met speelreeksen in Hohenems (16-19 juli) en Schwarzenberg (22-30 augustus), met aan het begin van het nieuwe theaterseizoen nog twee reeksen in Hohenems (11-13 september en 1-6 oktober).

In die programmering komen bekende zangers als Luca Pisaroni (23 augustus), Sarah Connolly (24 augustus), Piotr Beczala (27 augustus) en de Nederlandse bas-bariton Robert Holl (28 augustus) voorbij.

Zie voor een volledig overzicht van de programmering en meer achtergronden bij het festival de website van de Schubertiade.

Vorig artikel

Wagnergenootschap stelt stipendiaten voor

Volgend artikel

As Big As The Sky legt alles uit

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Maarten-Jan Dongelmans
    13 juni 2015 at 11:37

    Voor Hermann Prey zelf liep Hohenems helaas op een teleurstelling uit. In 1981 gaf hij daar zijn laatste recital, nadat de zanger in 1980 al was teruggetreden als artistiek leider. Zijn ideaal om binnen enkele jaren alle werken van Schubert in chronologische volgorde te laten uitvoeren, kon hij tot zijn grote frustratie niet realiseren vanwege onvoldoende geldelijke ondersteuning. Voor Prey reden genoeg om met Hohenems te stoppen helaas.