AchtergrondBinnenkort

Programma Robeco SummerNights 2015

Binnenkort gaan ze weer van start: de Robeco SummerNights in het Concertgebouw. De zomerse concertserie vindt dit jaar van 27 juni tot en met 30 augustus plaats en bevat meer dan tachtig concerten in de genres klassiek, pop, jazz en wereldmuziek. Place de l’Opera selecteerde de vocale concerten.

Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam (foto: Leander Lammertink).
Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam (foto: Leander Lammertink).

Het Concertgebouw en Robeco werken al 27 jaar samen om in de zomermaanden een vol programma met concerten te presenteren in de Amsterdamse concertzaal. Eerder dit jaar verlengden ze hun samenwerking met drie jaar, tot in elk geval 2018.

Het programma voor 2015 wordt op zaterdag 27 juni geopend door de Britse singer-songwriter Laura Mvula en het Metropole Orkest. Zij combineren jazz, gospel en soul om de concertserie af te trappen.

Van de ruim tachtig concerten vallen er zeven in de categorie vocaal. Hieronder een overzicht, met bij ieder concert een clip ter illustratie.

La Cenerentola (G. Rossini)
2 juli 2015
Opera Zuid brengt een semiscenische versie van zijn productie van La Cenerentola, waar het in mei en juni mee door het land toerde. Karin Strobos zingt de rol van Assepoester, Elmar Gilbertsson is Prins Ramiro en Marcel van Dieren vertolkt Don Magnifico. De philharmonie zuidnederland staat onder leiding van Per-Otto Johannson.

De trailer van de scenische productie:

SummerNight at the Opera
10 juli 2015
Het Gelders Orkest, dirigent Antonello Manacorda en vijf solisten brengen beroemde aria’s en duetten uit het operarepertoire. Het solistenkwintet bestaat uit sopraan Charlotta Larsson, sopraan Rinat Moriah, mezzosopraan Stephanie Houtzeel, tenor Fabián Lara en bariton Robert Davies.

Stephanie Houtzeel in Richard Strauss’ Ariadne auf Naxos:

Mozart ontrafeld
14 juli 2015
Bariton Henk Neven, violiste Liza Ferschtman en pianiste Daria van den Bercken duiken in de Kleine Zaal in het oeuvre van Mozart. Het concert is onderdeel van Van den Berckens project ‘Keys to Mozart’ en bevat operafragmenten en sonates van het wonderkind. Ook klinken werken van Mahler en Schumann.

Henk Neven over de aria’s van Mozart (een interview in het kader van een eerder concert bij het Nederlands Kamerorkest):

‘Get happy’ met Gershwin en Porter
23 juli 2015
The King’s Singers, het beroemde Britse zangersensemble, zingt uit het ‘American Songbook’, begeleid door de NDR Radiophilharmonie. Er klinken liederen van onder anderen Cole Porter, Gershwin en Rodgers & Hart.

The King’s Singers zingen ‘I’ve got you under my skin’ van Cole Porter:

Bachs Hohe Messe
24 juli 2015
Musica Amphion en vocaal ensemble MUSA voeren onder leiding van Peter Dijkstra Bachs Hohe Messe uit. De solopartijen worden vertolkt door Johannette Zomer, Heleen Koele, Barbara Kozelj, Jeroen de Vaal en Hugo Oliveira.

Musica Amphion in het vijfde Brandenburgse concert van Bach:

Mariza
12 augustus 2015
De Mozambikaanse Mariza groeide op in Lissabon, te midden van fadokroegen. Inmiddels is ze de ‘diva van de fado’, wereldwijd bekend. Ze geeft een soloconcert in de Grote Zaal.

De diva van de fado aan het woord:

Diva Diva’s
25 augustus 2015
Sven Ratzke maakt een cabaretesk muziekprogramma rond de ‘grandes dames’ van de jaren zestig en vertelt hoe het is om een diva te zijn.

Een impressie van Diva Diva’s:

Zie voor het volledige programma de website van de Robeco SummerNights.

Vorig artikel

Tosca in Israël: overweldigend succes

Volgend artikel

Actie: Win Amore van Joseph Calleja!

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.