Home » Binnenkort

Delft Chamber Music over Hoofd & Hart

Delft20 juli 2015 Geen reacties

‘Hoofd & Hart’ is het thema van het komende Delft Chamber Music Festival. Van 31 juli tot en met 9 augustus zijn de Van der Mandele-zaal in Museum Het Prinsenhof en andere locaties in Delft het toneel voor een scala aan kamermuziek. Robert Holl en Matthew Rose zijn er voor het vocale aspect.

Promotiebeeld Delft Chamber Music Festival (foto: Fred van 't Slot).

Promotiebeeld Delft Chamber Music Festival (foto: Fred van ’t Slot).

Artistiek directeur Liza Ferschtman heeft vrienden en collega’s uit de muziekwereld verzameld en voor hen zeer gevarieerde programma’s samengesteld. Vrijwel ieder concert tijdens het festival, dat bestaat sinds 1997, bevat bijdragen van verschillende musici die worden gegroepeerd rond een thema.

Dit jaar zijn er, vanwege ‘Hoofd & Hart’, concerten met titels als Nostalgie als bedachte herinnering en Verkeerd Begrepen, een avond met muziek die door recensenten aanvankelijk werd neergesabeld. Dat geldt onder meer voor ‘Abschied’ van Hugo Wolf, dat door bas Matthew Rose wordt gezongen.

De Brit Rose, die Liza Ferschtman vermoedelijk kent van haar opleidingsperiode op het Curtis Institute in Philadelphia, zingt nog op twee andere concerten. In het kader van ‘Weigering van de tijd’ brengt de bas ‘Gefrorene Tränen’ van Schubert, uit diens Winterreise.

Speciale medewerking van dr. Dick Swaab is er tijdens het concert dat de titel Verloren verstand, zwaar gemoed en andere problemen draagt. Hij zal vertellen over het effect van bepaalde muziek en tonen op de hersenen en de gemoedstoestand van de luisteraar. Matthew Rose is ook hier van de partij, met muziek van Purcell.

Eén van de vaste gasten tijdens het Delftse festival is bas-bariton Robert Holl, die in Oostenrijk woont, maar op fietsafstand van Delft werd geboren. Hij is te horen op zaterdagmiddag 8 augustus in het programma Je hoort wat je ziet, je ziet wat je hoort, of toch niet?, waaraan ook hoogleraar Diemer de Vries van de TU Delft meewerkt. Hij zal uitleggen hoe akoestiek werkt. De bijdrage van Robert Holl bestaat uit liederen van Schubert, zoals ‘An die Musik’, ‘Wanderers Nachtlied’ en ‘Die Sterne’.

Vocale inbreng is er ook door Capella Amsterdam. Het koor zingt onder leiding van Daniel Reuss in de Oude Kerk van Delft een programma met muziek van onder anderen Brumel, Josquin des Prez en Olivier Messiaen. Aan het concert, met als titel Uit je hoofd, werken ook violiste Liza Ferschtman en celliste Quirine Viersen mee.

Naast vocale gasten komen ook bekende instrumentalisten als Jennifer Stumm, Rick Stotijn en Stefan Vladar naar Delft. Het festival krijgt een bijzondere afsluiting met het programma ‘Nature vs Nurture’. Festivaldirecteur Liza Ferschtman treedt dan op met haar vader Dmitri, ter gelegenheid van diens zeventigste verjaardag.

Het festival begint op zaterdag 25 juli met het traditionele openluchtconcert op de Markt in Delft. Dit jaar treedt daar de Hongaarse violist Roby Lakatos op. Een week later, op vrijdag 31 juli, start de serie concerten met het ‘Opmaatconcert’, dat voor slechts € 2,50 te bezoeken is.

Alle informatie over het festival vindt u op de website van het Delft Chamber Music Festival.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.