Binnenkort

Butterfly opent jubileumjaar Reisopera

Voor een uitverkocht Wilminktheater in Enschede en onder toeziend oog van koning Willem-Alexander viert de Nederlandse Reisopera op 3 september zijn zestigjarig bestaan met een galapremière van Puccini’s opera Madama Butterfly. Annemarie Kremer zingt de titelrol.

Promotiebeeld van Madama Butterfly (foto: Nederlandse Reisopera).
Promotiebeeld van Madama Butterfly (foto: Nederlandse Reisopera).

Madama Butterfly is Giacomo Puccini’s vijfde opera. Na La bohème en Tosca was ook dit veristische drama een groot succes. En dat is het altijd gebleven.

De opera uit 1904 vertelt het hartverscheurende verhaal van de zestienjarige Cio-Cio-San, bijgenaamd Butterfly, die trouwt met de Amerikaanse marineofficier Pinkerton en een kind met hem krijgt. Pinkerton gaat naar verloop van tijd de zee weer op en komt pas jaren later terug – in gezelschap van zijn Amerikaanse vrouw. Hij is enkel teruggekeerd om het kind op te halen. Om niet te hoeven leven in schande, doodt Butterfly zichzelf.

In de ruime eeuw dat Madama Butterfly nu op de tonelen staat, hebben vele grote diva’s zich aan een vertolking van de titelheldin gewaagd, wat bepaald geen makkelijke opgave is. Bij de Reisopera zal de Nederlandse sopraan Annemarie Kremer de partij zingen, waarmee ze haar debuut maakt bij het Enschede gezelschap. In aanloop naar de première zal een interview met Kremer te lezen zijn op Place de l’Opera.

Kremer wordt vergezeld door tenor Eric Fennell als Pinkerton, Qiu Lin Zhang als Butterfly’s steun en toeverlaat Suzuki, Roderick Williams als Sharpless en Ruth Willemse als Kate Pinkerton. Kleine rollen zijn er verder voor Peter Brathwaite, Niels Kuipers, Robert Burt, Vitali Rozynko, Lodewijk Meeuwsen en Darren Jeffery.

De regie wordt gevoerd door Laurence Dale, die eerder onder meer Il barbiere di Siviglia, L’heure espagnole en La voix humaine bij de Reisopera ensceneerde.

Madama Butterfly doet tot en met 10 oktober een groot aantal theaters aan. De galapremière waarmee de tournee op 3 september start in het Wilminktheater in Enschede, is al uitverkocht. Daarbij zal ook koning Willem-Alexander aanwezig zijn, na eerst het educatieproject Vlinder, een project van de Reisopera in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds, te hebben bezocht.

Zie voor meer informatie de website van de Nederlandse Reisopera.

Vorig artikel

Op dvd: Barbara Hannigan in Luzern

Volgend artikel

Nationale Opera jubileert met Rosenkavalier

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.