Binnenkort

Nationale Opera jubileert met Rosenkavalier

Vijftig jaar geleden begon De Nederlandse Operastichting zijn bestaan met een productie van Der Rosenkavalier. Vijftig jaar later viert het inmiddels tot De Nationale Opera omgedoopte gezelschap zijn gouden jubileum met een nieuwe productie van Strauss’ opera. De jonge Jan Philipp Gloger regisseert.

Promotiebeeld van Der Rosenkavalier (beeld: Petrovsky & Ramone).
Promotiebeeld van Der Rosenkavalier (beeld: Petrovsky & Ramone).

Der Rosenkavalier gaat over het verstrijken van de tijd, het ouder worden en de wisselvalligheid van de mens, zo meent De Nationale Opera (DNO). Tegelijk is de opera “ook heel komisch”.

Regisseur Jan Philipp Gloger (1981) benadert de opera van Richard Strauss vanuit de actualiteit. Volgens hem draait het werk om tegenstellingen – jong en oud, arm en rijk – en die wil hij in het licht van de tijd waarin we nu leven laten zien. Gloger stond onlangs nog in de belangstelling in Bayreuth, waar zijn enscenering van Der fliegende Holländer te zien was.

De nieuwe Strauss wordt gedirigeerd door Marc Albrecht, chef van DNO. Hij staat voor het Nederlands Philharmonisch Orkest. “Der Rosenkavalier is met zijn virtuoze dubbele bodems en Weense zoetheid beslist geen stuk dat alleen maar wil behagen”, aldus de dirigent.

Albrecht leidt ook het Koor van DNO (ingestudeerd door Ching-Lien Wu), kinderkoor De Kickers en een cast van gerenommeerde zangers. Zo zingt sopraan Camilla Nylund de rol van de Marschallin, vertolkt Paula Murrihy de partij van Octavian en zet Hanna-Elisabeth Müller het personage Sophie neer.

Peter Rose is Baron Ochs en Martin Gantner zingt Herr von Faninal. Kleine rollen zijn er voor onder anderen Kai Rüütel. De voormalige studente van de Dutch National Opera Academy zingt Annina.

Der Rosenkavalier gaat op 5 september in première en is tot en met 30 september te zien in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Lees de komende tijd in verschillende artikelen meer over Der Rosenkavalier op Place de l’Opera.

Zie voor meer informatie over de productie de website van De Nationale Opera.

Vorig artikel

Butterfly opent jubileumjaar Reisopera

Volgend artikel

38e Uitmarkt in het teken van nieuw talent

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.