Binnenkort

IVC en DNO organiseren summerschool

Het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) en De Nationale Opera (DNO) organiseren van 6 t/m 12 september een summerschool rond het Russische opera- en liedrepertoire. Zowel de masterclasses als de twee afsluitende presentatieconcerten in ‘s-Hertogenbosch en Amsterdam zijn voor het publiek toegankelijk.

Summerschool Russische Opera Het IVC en DNO hebben 22 jonge zangers geselecteerd om deel te nemen aan de intensieve trainingsweek in het Theater aan de Parade in ‘s-Hertogenbosch. De zangers worden door middel van masterclasses en lezingen verder ingewijd in de Russische opera en het Russische lied; een “buitengewoon theatrale en meeslepende” tak van sport, aldus het IVC. Er is in het bijzonder aandacht voor de opera’s van Moessorgski, Tsjaikovski en Rachmaninoff.

Op de deelnemerslijst staan onder anderen de Belgische mezzosopraan Sara Jo Benoot, de Nederlandse mezzo Veronique van der Meijden, de Russisch-Nederlandse sopranen Elnara Shafigullina en Gulnara Shafigullina en de Mexicaans-Nederlandse Itzel Trejo Medécigo. Verder zijn er veel Oost-Europese deelnemers.

De jonge zangers worden begeleid door zes masters: sopraan Elena Vasiljeva, mezzosopraan Larissa Diadkova (later dit seizoen te zien in Pique Dame bij DNO), bariton Sergej Leiferkus, dirigent Alexander Humala, pianiste/taalcoach Irina Sisoyeva en pianiste/operacoach Ljuba Orfenova.

Van 6 t/m 10 september zijn er iedere dag masterclasses in het Theater aan de Parade in ‘s-Hertogenbosch, vaak voorafgegaan door inleidingen van Rutger Helmers of Peter van der Waal.

Op vrijdag 11 september is er van 19.30 tot 22.00 uur een slotpresentatie in Den Bosch, met fragmenten uit onder meer Jevgeni Onjegin, Pique Dame en Aleko. Op zaterdag 12 september is hetzelfde presentatieconcert mee te maken in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. Dat concert duurt van 14.00 tot 16.30 uur.

Het IVC zet zich buiten zijn tweejaarlijkse concours actief in voor talentontwikkeling door middel van masterclasses, trainingsweken en summerschools. In 2011 organiseerde het de IVC Belcanto Summer School, in 2013 vond een zevendaagse Wagner Academie plaats en vorig jaar gaf het workshops Frans repertoire en organiseerde het een masterclass en symposium rond Mahler en Strauss.

Verdere details over de Russische summerschool zijn te vinden op de website van het Internationaal Vocalisten Concours.

Vorig artikel

38e Uitmarkt in het teken van nieuw talent

Volgend artikel

Schubert leeft in het Bregenzerwald

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.