BinnenkortNieuws

38e Uitmarkt in het teken van nieuw talent

De 38e editie van de Uitmarkt in Amsterdam vindt van 28 tot en met 30 augustus plaats op en rond het Museumplein en Leidseplein. Onder meer De Nationale Opera, de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid geven optredens.

UitmarktDe Uitmarkt wordt gezien als de landelijke opening van het nieuwe culturele seizoen. Zo’n tweehonderd gezelschappen en instellingen presenteren zich op de markt in Amsterdam. Dit jaar krijgt nieuw talent bijzondere aandacht.

De Uitmarkt begint vrijdagavond 28 augustus met een openingsshow op het Museumplein, onder begeleiding van Jörgen Raymann en ‘huisband’ New Cool Collective. Vervolgens zijn er tot en met zondagavond talloze optredens te beleven op en rond de markt, zowel binnen als buiten.

De Nationale Opera (DNO) en de Nederlandse Reisopera presenteren hun seizoenen met een optreden in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, op zaterdag van 14.30 tot 15.30 uur. Sopraan Lilian Farahani en tenor Linard Vrielink zingen enkele aria’s uit Il matrimonio segreto, een productie waarmee DNO, de Reisopera en Opera Zuid hun talentontwikkeling willen vormgeven.

De Reisopera brengt vervolgens enkele fragmenten uit verschillende opera’s, waaronder Madama Butterfly, waarmee het binnenkort zijn seizoen opent. Sopraan Johane Ansell neemt die stukken voor haar rekening, begeleid door Abigail Richards. DNO sluit het uur af met aria’s uit Der Rosenkavalier van Richard Strauss; de eerste opera die dit seizoen bij DNO te zien zal zijn.

Opera Zuid komt een dag later aan bod tijdens het Zondagochtend Concert op het I Amsterdam Podium op het Museumplein. Het Maastrichtse gezelschap treedt op naast artiesten als Rosalía Gómez Lasheras, Aidan Mikdad, Lisa Jacobs en Jan-Willem Rozenboom. Het concert duurt van 11.00 tot 12.30 uur.

Zie voor een overzicht van alle optredens en van de informatiemarkt de website van de Uitmarkt.

Vorig artikel

Nationale Opera jubileert met Rosenkavalier

Volgend artikel

IVC en DNO organiseren summerschool

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.