Binnenkort

Opera in de media: week 36

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 36 (29 augustus – 4 september 2015) onder meer aandacht voor Britse barokopera’s van onder anderen Purcell en Eccles in Utrecht en voor de radio-uitzending van Werther vanuit Salzburg.

Festival Oude Muziek

England, my England
Op het Festival Oude Muziek, dat van 28 augustus tot en met 6 september wordt gehouden in Utrecht, zijn verschillende opera’s te horen in concertante vorm. Alle van Britse makelij, passend in het festivalthema ‘England, my England’. De radio (NPO Radio 4) en de tv (NPO Cultura) zijn er steeds bij als deze werken in TivoliVredenburg op de planken worden gebracht.

Daarnaast komt het koor Vox Luminis, dit jaar artist in residence, met een Purcell-programma rond koningin Mary II. Voor haar uitvaart op 5 maart 1695 in Westminster Abbey schreef Henry Purcell de Funeral Music for Queen Mary en de elegie O dive custos. Hieronder is vast een voorproefje te horen:

Radio 4 zendt het optreden rechtstreeks uit in het Zomeravondconcert en de opname is enkele dagen later ook op tv te zien.
NPO Radio 4: zaterdag 29 augustus om 20.00 u.
NPO Cultura: dinsdag 1 september om 20.30 u.

Sophie Junker (foto: Christina Raphaelle).
Sophie Junker (foto: Christina Raphaelle).

King Arthur
King Arthur van Henry Purcell staat op maandag geprogrammeerd. De ensembles Vox Luminis en La Fenice voeren de semi-opera uit in TivoliVredenburg; solisten zijn onder anderen Sophie Junker en Lionel Meunier
NPO Radio 4: maandag 31 augustus om 20.00 u.
NPO Cultura: woensdag 2 september om 20.30 u.

Venus and Adonis
De ‘masque’ Venus and Adonis van John Blow stond model voor het veel bekendere werk Dido and Aeneas van Henry Purcell. Het is John Blows enige werk voor het muziektheater, geschreven ter vermaak van koning Charles II. Voor de pauze van deze uitvoering door het Schotse Dunedin Consort is werk te horen van onder anderen Lawes en Gibbons. De solisten in de opera zijn sopraan Mhairi Lawson (Venus), bas Matthew Brook (Adonis) en mezzosopraan Clare Wilkinson (Cupid).
NPO Radio 4: woensdag 2 september om 20.00 u.
NPO Cultura: donderdag 3 september om 20.30 u.

Semele van Eccles
De opera Semele werd gecomponeerd door John Eccles (u kunt nog tot maandag 31 augustus meeloten voor kaarten) op een libretto van William Congreve. La Risonanza voert het werk onder leiding van Fabio Bonnizoni uit. In de verschillende rollen hoort u onder anderen Stefanie True, Giorgina Cinciripi en Emanuele Bianchi.
NPO Radio 4: donderdag 3 september om 20.00 u.
NPO Cultura: vrijdag 4 september om 20.30 u.

Video

Klaus Florian Vogt (foto: Uwe Arens  - Sony Classical)
Klaus Florian Vogt (foto: Uwe Arens – Sony Classical).

Meistersinger uit Bayreuth
Een hele zondagmiddag Wagner biedt brava met een registratie van Die Meistersinger von Nürnberg van de Bayreuther Festspiele uit 2010. Het eigen orkest van de Festspiele werd geleid door Sebastian Weigle. De hoofdrol van Hans Sachs werd gezongen door Franz Hawlata. Artur Korn was Veit Pogner en Klaus Florian Vogt zong Walther von Stolzing.
Brava: zondag 30 augustus om 14.00 u.

Franse Barok
Cultuurzender Arte combineert op zondag twee programma’s vol barokmuziek door het Franse ensemble Les Arts Florissants. Op de vroege avond is er het concert dat de musici in de Philharmonie in Parijs gaven. Er klonk muziek van Jean-Joseph Cassanéa de Mondonville en Jean-Philippe Rameau. Vocale solisten waren Danielle de Niese, Elliot Madore en Marc Mauillon.

Later op de avond is de registratie te zien van optredens van Les Arts Florissants in en om het paleis van Versailles. Muziek van onder anderen Lully, Charpentier en Couperin stond daar op de lessenaars van de musici. Bij dit eind juni opgenomen optreden waren de solisten onder anderen Elodie Fonnard en Reinoud Van Mechelen.
Arte: zondag 30 augustus om 18.30 en 23.35 u.

Audio

Piotr Beczala (foto: Anja Frers / DG).
Piotr Beczala (foto: Anja Frers / DG).

Werther op de radio
De Duitse ARD nam eerder deze maand een uitvoering op tijdens de Salzburger Festspiele. Daar stond op 15 augustus de opera Werther van Jules Massenet op het programma. In de hoofdrollen zongen Angela Gheorghiu als Charlotte en Piotr Beczała als Werther met het koor van de Salzburger Festspiele onder leiding van Alejo Pérez.
NDR Kultur: zaterdag 29 augustus om 20.00 u.

Weektip

De nalatenschap van Lehnhoff
Een week geleden overleed operaregisseur Nikolaus Lehnhoff op 76-jarige leeftijd in Berlijn. Veel van zijn werk is vastgelegd, zoals zijn regie van de Puccini-opera La fanciulla del West bij De Nationale Opera, waar hij ook Turandot, eveneens van Puccini, regisseerde.

In deze video uit 2013 vertelt Lehnhoff zelf over zijn productie van Der Ring des Nibelungen, die hij in 1987 voor de Bayerische Staatsoper in München regisseerde:

Op YouTube staan de verschillende delen van de Wagner-tetralogie, achtereenvolgens Das RheingoldDie Walküre, Siegfried en Götterdämmerung. Alle delen werden gedirigeerd door Wolfgang Sawallisch.

De regie van Turandot werd na Amsterdam ook in de Scala van Milaan geproduceerd. Van die versie is een complete opname op YouTube te vinden.

Vorig artikel

Regisseur Nikolaus Lehnhoff overleden

Volgend artikel

Beczala's Müllerin vloeit over van lyriek

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Leen Roetman
    31 augustus 2015 at 16:43

    Mooie uiteenzetting van de betreurde Nikolaus Lehnhoff over Der Ring des Nibelungen.