Buitenland

Regisseur Nikolaus Lehnhoff overleden

De Duitse regisseur Nikolaus Lehnhoff is zaterdag 22 augustus op 76-jarige leeftijd overleden in Berlijn. Dat liet zijn familie vandaag via de Deutsche Presse-Agentur weten. Lehnhoff was één van de bekendste operaregisseurs van de afgelopen decennia.

Scène uit La fanciulla del West bij De Nationale Opera. Deze productie is ook uitgebracht op dvd (foto: Clärchen & Matthias Baus).
Scène uit La fanciulla del West bij De Nationale Opera. Deze productie is ook uitgebracht op dvd (foto: Clärchen & Matthias Baus).

Nikolas Lehnhoff (in 1939 geboren in Hannover) was de laatste assistent van Wieland Wagner in Bayreuth. In dezelfde tijd assisteerde hij Gustav Rudolf Sellner bij de Deutsche Oper Berlin.

In 1972 debuteerde Lehnhoff in Parijs met Die Frau ohne Schatten. De productie werd een groot succes en opende vele deuren voor hem. Hij regisseerde opera’s aan alle grote operahuizen ter wereld. In mei dit jaar ensceneerde hij nog Puccini’s opera Turandot bij de Scala in Milaan.

Ook bij De Nationale Opera in Amsterdam was Lehnhoff met Puccini te zien. In 2002 ensceneerde hij er Turandot, met een door Luciano Berio nieuw gecomponeerd slot. Die productie werd in 2010 hernomen. In 2009 regisseerde hij La fanciulla del West, met Eva-Maria Westbroek in de hoofdrol.

Hieronder een clip van zijn Turandot in Amsterdam:

Vorig artikel

Schubert leeft in het Bregenzerwald

Volgend artikel

Opera in de media: week 36

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

5Reacties

 1. stefan caprasse
  27 augustus 2015 at 18:41

  Dit was een heel interessante regisseur die “moderne” ensceneringen bracht maar zich altijd vrij “gewoon” aan het verhaal hield.
  Zijn ‘Fanciulla del West’ zag ik in de Parijse Bastille met Nina Stemme in de tittelrol. Wat me verder zo onmiddelijk van hem te binnen schiet is bv zijn ‘Tristan und Isolde’ van Glyndebourne, eveneens met Nina Stemme (op DVD gezien, waarbij hijzelf in een bonus een lange en interssante uitleg geeft over zijn visie op het werk). Ik had ook heel graag zijn RING van München ooit gezien (die verscheen, geloof ik, destijds wel op laser-disc maar helaas nooit op DVD). Verder was er zijn ‘Tosca’ van Amsterdam met oa Catherine Malfitano en Bryn Terfel (op TV gezien). Ik heb ook nog een ‘Lohengrin’ en een ‘Parsifal’ van hem op DVD, maar die moet ik nog bekijken…

 2. stefan caprasse
  27 augustus 2015 at 18:45

  Zijn RING is wel helemaal op YouTube te bekijken…

 3. kersten
  27 augustus 2015 at 19:19

  Nicolaus Lehnhoff: nooit duffe of `onaangenaam verrassende` producties. Integendeel, steeds goed voor verrassend weldadige ensceneringen die, zeker met een topcast, me altijd bij zullen blijven. Een regisseur uit de eredivisie, die door operacomponisten in het hiernamaals vast een hartelijk welkom ten deel zal zijn gevallen.

 4. kersten
  27 augustus 2015 at 19:32

  Pardon: .., wie door operacomponisten in het hiernamaals vast een hartelijk welkom zal zijn bereid.

 5. Maarten-Jan Dongelmans
  27 augustus 2015 at 20:30

  Mooie herinneringen ook aan twee van zijn Salzburgse producties (tevens op dvd verschenen): Die Gezeichneten en Elektra (met Iréne Theorin, Eva-Maria Westbroek en Daniele Gatti). Ook voor The Met heeft Lehnhoff destijds veel betekend.