BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 39

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 39 (19 – 25 september 2015) onder meer aandacht voor Britse operette en een livestream van Les Troyens vanuit Hamburg.

Video

Catherine Naglestad (foto: Tanja Niemann).
Catherine Naglestad (foto: Tanja Niemann).

Hamburg opent seizoen
Bij het begin van seizoen 2015/2016 start aan de Staatsoper Hamburg een nieuw team, met Kent Nagano als GMD (Generalmusikdirektor) en Georges Delnon als intendant. Het seizoen in Hamburg opent met Les Troyens van Berlioz en die uitvoering wordt gestreamd via Concert Arte. Hij is ook rechtstreeks op de radio te horen op NDR Kultur. Torsten Kerl zingt Énée, Catherine Naglestad (bekend van de Amsterdamse Ring) is Cassandre en Elena Zhidkova zingt de rol van koningin Didon.
Concert Arte: zaterdag 19 september om 17.55 u.

Jarig koor
Het koor van de Finse Opera, ‘Kansallisooppera’ heet dat in het Fins, bestaat in 2015 precies zeventig jaar. Arte zendt een jubileumprogramma uit met de Finse bas Jyrki Korhonen, tenor Mika Pohjonen en mezzosopraan Daphne Becka. Ze zingen klassiekers uit de koorliteratuur.
Arte: zondag 20 september om 18.30 u.

Audio

Richard Egarr (foto: Patrick Harrison).
Richard Egarr (foto: Patrick Harrison).

Britse operette
Ook bij de BBC op Radio 3 is het operaseizoen weer begonnen met de zaterdagavonduitzendingen. Als eerste wordt een opname uitgezonden van het Edinburgh International Festival. Daar werd afgelopen zomer Gilbert en Sullivan’s HMS Pinafore uitgevoerd. U hoort het Scottish Opera Orchestra onder leiding van Richard Egarr en de solisten John Mark Ainsley, Andrew Foster-Williams en Toby Spence.
BBC Radio 3: zaterdag 19 september om 19.30 u.

Nabucco van Verdi
Een Verdi-klassieker op de woensdagmiddag: Nabucco, het verhaal van de koning die Jeruzalem wil binnenvallen. Dirigent Michele Mariotti staat voor het koor en orkest van het Teatro Regio di Parma, in de hoofdrollen ziet u Leo Nucci (Nabucco), Bruno Ribeiro (Ismaël) en Dimitra Theodossiou (Abigaille).
Brava: woensdag 23 september om 14.00 u.

Blote zang
Tien jaar na de serie programma’s die Gareth Malone onder de titel The Choir maakte, start deze week een nieuw project: amateurzangers die a capella gaan zingen. Daarom heet de serie The Naked Choir. Er wordt gezocht naar de beste a capellagroep van Engeland. Het is voorlopig het laatste programma dat Malone gaat maken voor BBC 2, zo liet hij weten.
BBC 2: dinsdag 22 september om 22.00 u.

Scène uit Der Rosenkavalier (foto: Clärchen&Matthias Baus).
Scène uit Der Rosenkavalier (foto: Clärchen&Matthias Baus).

Rozen uit Amsterdam
NTR Opera Live is terug op de radio. Na de marathonuitzending van vorige week is presentator Hein van Eekert er weer op de zaterdagavond. Het programma wordt rechtstreeks uitgezonden vanuit Nationale Opera & Ballet. De opvoering van Der Rosenkavalier staat op het programma, met dirigent Marc Albrecht voor het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Koor van De Nationale Opera. In de hoofdrollen: Camilla Nylund als Die Feldmarschallin Fürstin Werdenberg, Peter Rose als Baron Ochs auf Lerchenau, Paula Murrihy als Octavian en Hanna-Elisabeth Müller als Sophie.
NPO Radio 4: zaterdag 19 september om 18.00 u.

Weektip

Hulde aan Theo
Componist Theo Loevendie werd afgelopen week 85 jaar. Hij draagt al vele decennia bij aan de Nederlandse muziek, met op operagebied onder meer Naima, Johnny & Jones en zijn laatste, of eigenlijk voorlaatste, opera: The rise op Spinoza. Onlangs componeerde Loevendie namelijk een kameropera voor zangeres Nora Fischer. Het werk over Spinoza ging vorig jaar in première tijdens de NTR ZaterdagMatinee. Als ode aan de nog immer actieve componist een filmpje van de opera dat niet beweegt maar wel klinkt:

Vorig artikel

De Beer aan de slag bij Metropolitan Opera

Volgend artikel

Petrenko zingt onvergetelijke Rachmaninov

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.