Binnenkort

Opera in de media: week 43

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 43 (17 – 23 oktober 2015) onder meer aandacht voor onbekend werk van Hasse en Moses und Aron bijna live uit Parijs.

Video

Roxana Constantinescu zingt in Siroe  (© Marius Baragan).
Roxana Constantinescu zingt in Siroe (© Marius Baragan).

Koor in Estland
Pianist/Presentator Christiaan Kuyvenhoven reisde in 2011 naar Talinn om te gaan kijken bij het Estland Filharmonisch Kamerkoor, beroemd geworden door het uitvoeren van Estische componisten als Kreek, Tulev en Pärt. De documentaire over zijn reis wordt komende week enkele malen herhaald op NPO Cultura.
NPO Cultura: zondag 18 oktober om 22.00 u.

Kapper in Luik
Voor het eerst sinds vier jaar is Il barbiere di Siviglia van Rossini op het programma van de Opéra Royal de Wallonie. Deze productie wordt geregisseerd door de intendant van het operahuis, Stefano Mazzonis di Pralafera. Het orkest wordt geleid door Guy van Waas. In de rol van barbier Figaro ziet u Lionel Lhote, Jodie Devos is Rosina en Gustavo de Gennaro zingt de rol van de Conte d’Almaviva. U kunt de voorlaatste uitvoering van deze serie in het Luikse operahuis via de stream van Culturebox live volgen.
De website van Culturebox: donderdag 22 oktober om 20.00 u.

Schönberg in Parijs
De opera Moses und Aron van componist Arnold Schönberg, die ook het libretto schreef, wordt in oktober en november opgevoerd in de Parijse Opéra Bastille. Al in het begin van de speelperiode zendt Arte de voorstelling uit. De opera staat onder muzikale leiding van Philippe Jordan, Romeo Castellucci deed de regie. In de hoofdrollen zingen onder anderen Thomas Johannes Mayer, John Graham-Hall, Nicky Spence en Christopher Purves.
Arte: vrijdag 23 oktober om 21.45 u.

Audio

Première na 300 jaar
Zaterdag is op de radio traditioneel de operadag, met het Nederlandse Opera Live, het Britse Opera on 3 van de BBC en geregeld opera in de live-uitzendingen van de Zaterdagmatinee. Die biedt deze week de opera Siroe van Johann Adolph Hasse. Hij wordt in de matinee in het Concertgebouw gepresenteerd als een herontdekte componist. Zijn opera Siroe werd in 1733 voor het eerst opgevoerd in Bologna en is nu, bijna 300 jaar later, voor de eerste maal in Nederland te horen. In de hoofdrollen hoort u Max Emanuel Cencic in de titelrol, Mary-Ellen Nesi als zijn broer Medarse en verder onder anderen Julia Lezhneva, Juan Sancho en Roxana Constantinescu. Het ensemble Armonia Atenea staat onder leiding van George Petrou.
NPO Radio 4: zaterdag 17 oktober om 13.00 u.

Tristan via de BBC
De BBC Radio 3 kijkt nog even terug op afgelopen zomer met de uitzending van een van de opera’s van de Bayreuther Festspiele 2015, Wagners Tristan und Isolde. “Prachtig wat het orkest onder leiding van Christian Thielemann deed, vocaal iets minder geslaagd”, vond de recensent  van Place de l’Opera. U hoort in de titelrollen Stephen Gould en Evelyn Herlitzius, met verder Georg Zeppenfeld als König Marke en Christa Mayer in de rol van Brangäne.
BBC Radio 3: zaterdag 17 oktober om 18.00 u.

Adès in Wenen
Afgelopen juni nam de Oostenrijkse omroep de opera The Tempest van Thomas Adès op in de Wiener Staatsoper. De componist dirigeerde zelf het koor en orkest van de Weense Staatsopera. De solisten waren onder anderen Stephanie Houtzeel, Adrian Eröd en David Daniels. In de pauze laat presentator Hein van Eekert muziek horen van Jean Sibelius, ook hij componeerde een ‘Tempest’.
NPO Radio 4: zaterdag 17 oktober om 20.00 u.

Nora Fischer (© Marco Borggreve)
Nora Fischer (© Marco Borggreve)

Nora Fischer zingt
Het Avondconcert van de zondag biedt een indruk van het optreden van zangeres Nora Fischer en pianist Daniël Kool, onlangs in het Concertgebouw in Amsterdam. Op het programma stond muziek van Ravel (Cinq mélodies populaires grecques), Messiaen (Poèmes pour Mi) en verder werk van Bernstein en Bartók.
NPO Radio 4: zondag 18 oktober om 20.00 u.

Supertrio
Het was, volgens de recensie van Place de l’Opera een ‘trio superbe’ dat op 23 september vorig jaar aantrad in het Concertgebouw in Amsterdam: begeleid door het Noord Nederlands Orkest onder dirigent Pavel Baleff zongen sopraan Diana Damrau, tenor Piotr Beczala en bas Nicolas Testé een programma vol aria’s uit bekende opera’s. Op de lessenaars stond werk van Verdi, Bellini, Donizetti, Massenet en Gounod. Omroep Max zendt de opname uit in het Avondconcert.
NPO Radio 4: donderdag 22 oktober om 20.00 u.

Weektip

Tania en Mike met medley
Er is zoveel opera dat je in dat enorme aanbod van inmiddels pakweg 415 jaar muziektheater het overzicht zou verliezen. Maar gelukkig zijn daar Mike Boddé en Tania Kross die in net 4 minuut 30 de hele operahistorie samenvatten. De clip, uit een recente aflevering van het programma Podium Witteman staat online en is hieronder te vinden.

Vorig artikel

Neil Wallace programmeert met verbeelding

Volgend artikel

Mariken: vernieuwend muziektheater

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Pieter K. de Haan
    16 oktober 2015 at 14:23

    Hopelijk blijft ons bij de herhaling van het concert van Diana Damrau, Piotr Beczala, en Nicolas Testé van 23-09-2014 de onuitstaanbare presentatie van Wouter Pleijsier (click onder “Supertrio” even op “Place de l’Opera” en lees daar o.m. mijn commentaar daarop) bespaard, maar die hoop zal wel ijdel blijken.