Home » Binnenkort

Wraakbeluste Trovatore in Nederland

28 oktober 2009

door

Internationale Opera Producties begint op 2 november aan haar tweede tournee van het seizoen met Il Trovatore van Giuseppe Verdi. Het is voor het eerst dat de producent samenwerkt met het Nationaal Bolsjoi Theater uit Minsk, Wit-Rusland.

trovatore_001Il Trovatore wordt wel de laatste grote Italiaanse romantische opera genoemd. Het werk van Verdi ging in 1853 in Rome in première.

De plot is nogal lastig uit te leggen, omdat er al een hele voorgeschiedenis aan de opera voorafgaat. De strekking van het verhaal is dat graaf Luna en rebellenleider Manrico beide naar de hand van Leonora dingen. Luna doodt uiteindelijk Manrico. De zigeunerin Azucena, de vermeende moeder van Manrico, onthult dan dat Manrico de broer van Luna was, die ze lang geleden ontvoerdde en opvoedde.

Regisseur Marianne Berglöf legt niet zozeer de nadruk op de liefdesgeschiedenis rond Leonora, maar op de vendetta, de wraak. Dat thema komt telkens terug en is volgens Berglöf het belangrijkste element van de opera.

De Zweedse regisseur maakt van de opera een verzameling beelden. Elke scène is een momentopname, maar tegelijk ook een afgerond verhaal, aldus Internationale Opera Producties (IOP).

Berglöf volgde haar opleiding muziekwetenschap, kunstgeschiedenis en theaterwetenschap buiten haar geboorteland: in Oslo, Trondheim en Seattle. Ze volgde ook de operastudio van Zürich.

Ze regisseerde in het verleden al diverse producties bij IOP: Madama Butterfly, Rigoletto en in seizoen 2006/2007 nog Le Nozze di Figaro.

Voor de productie van Il Trovatore werkt ze samen met het Nationaal Bolsjoi Theater uit Minsk, Wit-Rusland. Het is voor het eerst dat IOP met dat theater in zee gaat. Het koor en orkest van het theater staan onder leiding van Viktor Ploskina.

De meeste rollen worden door Oost-Europese zangers vertolkt, op Giovanni Manfrin als Manrico na. Voor de belangrijkste partijen is er een dubbele bezetting.

De première van de Trovatore-tournee is op maandag 2 november in de Stadsschouwburg Utrecht. Daarna zijn er nog tien voorstellingen in diverse theaters en schouwburgen in Nederland en België. Zie voor meer informatie de website van Internationale Opera Producties.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.