BinnenkortNieuws

Opera Zuid houdt ALS-benefiet met Rigoletto

Het is inmiddels een traditie in november: de generale van de najaarsproductie van Opera Zuid fungeert als benefietvoorstelling voor de Stichting ALS. Dit jaar kunnen liefhebbers voor een klein bedrag naar Rigoletto, op dinsdag 10 november. De hele opbrengst van de kaartverkoop gaat naar de campagne tegen de spierziekte ALS.

Rigoletto Opera Zuid AfficheOpera Zuid brengt Rigoletto als eerste grote productie van het seizoen. De opera van Giuseppe Verdi vertelt het verhaal van de hofnar Rigoletto, die wraak wil nemen op de hertog van Mantua, omdat hij Rigoletto’s dochter Gilda heeft verleid. Dat leidt tot een verhaal vol liefde, haat, antihelden, schurken, noodlottige wendingen, machtsmisbruik, immoraliteit, familieperikelen en een ‘crime passionel’.

Opera Zuid nodigde Stefán Baldursson uit om deze nieuwe productie te regisseren. De uit IJsland afkomstige regisseur maakte in zijn geboorteland vijf jaar geleden al eens een Rigoletto. Muzikaal wordt de nieuwe Opera Zuid-productie geleid door Per-Otto Johansson, die in het verleden werk van Verdi, Mozart en Rossini bij Opera Zuid dirigeerde. De zangers worden begeleid door de philharmonie zuidnederland.

De Zweedse bariton Anders Larsson zingt de rol van Rigoletto. Zijn dochter Gilda wordt gezongen door de Russische sopraan Anna Emelianova, die vorig seizoen te zien was in La Cenerentola. Andere bekende Opera Zuid-gezichten als Elmar Gilbertsson, Veerle Sanders en Willem de Vries zijn eveneens te zien.

Speciaal voor de bezoekers van de ALS-benefiet van Rigoletto is een digitale inleiding beschikbaar. Zo ontdekt u waar het verhaal over gaat, wat Verdi zelf vond van zijn eigen opera (hij vond hem het állermooiste wat hij óóit geschreven had), wat de ‘wetten’ van de opera zijn en hoe je laat zien dat je heus wel weet ‘hoe het heurt’ in de opera. Ruim op tijd, op zaterdag 7 november, ontvangen de kopers van de kaarten de digitale inleiding.

Opera Zuid stelt 250 kaartjes voor de generale van Rigoletto beschikbaar. Het is, net voor de officiële première op vrijdag 13 november, een unieke kans om de complete voorstelling mee te maken.

De benefietvoorstelling is op dinsdag 10 november om 19.00 uur in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. De kaarten kosten 25 euro per stuk en zijn te reserveren via de website van de Stichting ALS/Limburg. U doneert per kaartje 25 euro en vermeldt in het vakje ‘waarom doneren’ uw naam en het aantal kaarten. U ontvangt een bevestiging van uw aankoop en kunt de kaarten op 10 november vanaf 18.00 uur ophalen bij het Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

Zie voor meer informatie over de voorstelling de website van Opera Zuid.

Vorig artikel

Arends, Oliemans geven recital in De Doelen

Volgend artikel

Festival Vocallis viert vierde editie

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

1 Reactie

  1. Pieter K. de Haan
    25 oktober 2015 at 10:32

    Aan het eind van de eerste alinea van bovenstaand artikel wordt ALS (amyotrofische lateraal sclerose) ten onrechte een “spierziekte” genoemd. Het is nl. een aandoening van het zenuwstelsel.