Binnenkort

Opera in de media: week 44

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 43 (24 – 30 oktober 2015) onder meer aandacht voor Aida live uit Turijn en de start van de serie Bloed, zweet en aria’s over De Nationale Opera.

Video

Anita Rachvelishvili (© Salvatore Sportato).
Anita Rachvelishvili (© Salvatore Sportato).

Aida in Turijn
Vanuit Turijn wordt zaterdag de opera Aida als stream aangeboden door The Opera Platform, het digitale platform van de samenwerkende Europese operahuizen. Voor de enscenering van dit bekende werk van Giuseppe Verdi werd door het operahuis in Turijn een Amerikaanse filmregisseur aangetrokken: William Friedkin, onder meer bekend van de film The Exorcist. Met de opvoering wordt in Turijn de heropening van het Museo Egizio gevierd, dat helemaal gewijd is aan Egyptische kunst.

Voor het orkest in Turijn staat Gianandrea Noseda. Op de bühne staan onder anderen Kristin Lewis als Aida, Anita Rachvelishvili als Amneris en Marco Berti als Radamès. Na de live-stream blijft de opname nog zes maanden beschikbaar. Enkele dagen na de première worden ondertitels in onder meer het Engels, Frans en Duits toegevoegd.
The Opera Platform: zaterdag 24 oktober om 20.15 u.

Mariken in Podium Witteman
Componiste Calliope Tsoupaki en actrice Hannah Hoekstra zijn te zien in Podium Witteman, rechtstreeks uit Amsterdam. De twee praten over de nieuwe productie Mariken in de tuin der lusten. Tot 21 november maakt OPERA2DAY met die voorstelling een tournee langs Nederlandse steden.
NPO 2: zondag 25 oktober om 18.10 u.

Stradella in Luik
Toen enkele jaren geleden de verbouwde en uitgebreide behuizing van de Opéra Royal de Wallonie in Luik werd heropend, koos men voor een componist die in de stad zelf geboren was: César Franck. Van zijn opera Stradella bestond alleen een pianopartituur, die in 1984 in een bibliotheek in Parijs werd ontdekt. Luc Van Hove bouwde die om tot orkestpartijen.

Deze versie van Stradella werd door filmregisseur Jaco van Dormael geënsceneerd voor de Luikse opera. De voorstelling speelt zich af in een decor dat in het water staat. Het orkest van de Opéra Royal de Wallonie wordt geleid door Paolo Arrivabeni. Als solisten ziet u onder anderen Isabelle Kabatu, Marc Laho en Werner Van Mechelen.
Arte: zondag 25 oktober om 0.15 u.

Scène uit de nieuwe serie Bloed, zweet en aria's (© Michel Schnater / AVROTROS).
Scène uit de nieuwe serie Bloed, zweet en aria’s (© Michel Schnater / AVROTROS).

Bloed, zweet en aria’s
De langverwachte serie, wellicht zelfs reallifesoap, over De Nationale Opera start deze donderdag. Eén van de scenes schijnt een bezoek van tenor John Osborn aan een Amsterdams café te zijn, waarbij de zanger een moppie opera aanheft. De serie is gemaakt door tv-producent de Haaien, waar ze “televisie over het echte leven” maken.
NPO 2: donderdag 29 oktober om 20.25 u.

Audio

Eigentijds in het Concertgebouw
Mezzosopraan Petra Lang is te gast in de NTR ZaterdagMatinee in een programma met het Ensemble intercontemporain onder leiding van Matthias Pintscher. Er klinkt vooral nieuwe en recente muziek in het Concertgebouw, met de wereldpremière van D’estasi van de Italiaan Pasquale Corrado, Reinbert de Leeuws bewerking van de Sieben frühe Lieder van Alban Berg en een arrangement van Wagners Wesendonck-Lieder door Francisco Coll, ook een wereldpremière.
NPO Radio 4: zaterdag 24 oktober om 14.00 u.

Scène uit Il trovatore bij De Nationale Opera (© Ruth Walz).
Scène uit Il trovatore bij De Nationale Opera (© Ruth Walz).

Il trovatore bij Opera Live
Het programma NTR Opera Live heeft voor zaterdagavond Il trovatore van Verdi op het programma staan, in een productie van De Nationale Opera (DNO). Voor de uitzending werd de uitvoering van donderdag 22 oktober opgenomen. Eén van de Nederlandse leden van de cast, mezzosopraan Florieke Beelen, is de gast van presentator Hein van Eekert. Ze zingt bij DNO de rol van Ines. De succesvolle mezzosopraan vertelt over het werken met regisseur Alex Ollé en met zangers als Carmen Giannattasio, Francesco Meli en Violeta Urmana. Zij zingen de hoofdrollen bij het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Maurizio Benini.
NPO Radio 4: zaterdag 24 oktober om 19.00 u.

Judith zingt Bach
Sopraan Judith van Wanroij staat deze zondagmiddag in het Amsterdamse Concertgebouw bij het Koninklijk Concertgebouworkest in werk van Bach. Op het programma staan de cantate Nach dir, Herr, verlanget mich en het motet Jesu, meine Freude. Dirigent is Daniel Harding, die na de pauze de vierde symfonie van Brahms leidt.
NPO Radio 4: zondag 25 oktober om 14.00 u.

Weektip

Het leven van Lodewijk
De Zonnekoning, Louis Quatorze, of zo u wilt, Lodewijk de veertiende, had een grote liefde voor de kunst, waaronder muziek. Jean-Baptiste Lully was als hofcomponist bij hem in dienst. Lully was afkomstig uit Florence, maar werd door de graaf van Guise meegenomen naar Parijs. Lully zou, in opdracht van de koning, een bepalende rol spelen in de ontwikkeling van de Franse opera. Over zijn werkgever, de koning, zendt TV5 Europe een documentaire uit. Al gaat het niet specifiek over muziek: de film gaat over zijn jeugd, de veldslagen en zijn liefde voor kunst, architectuur, muziek en dans.
TV5: maandag 26 oktober om 20.59 u.

Vorig artikel

Yannick verklaart liefde voor de natuur

Volgend artikel

Bij Paolo Bordogna is 'tutto buffo'

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.