AchtergrondBinnenkort

DNO viert jubileum met groot Opera Gala

De Nationale Opera bestaat vijftig jaar en viert dat op vrijdag 6 november met een Opera Gala. Tal van zangers die de afgelopen vijf decennia een rol van betekenis speelden bij het Amsterdamse operahuis zullen aan de voorstelling bijdragen. Place de l’Opera stelt alvast een paar van de galasolisten voor.

Promobeeld van het Opera Gala (© Petrovsky & Ramone).
Promobeeld van het Opera Gala (© Petrovsky & Ramone).

Het Opera Gala van De Nationale Opera (DNO) wordt geënsceneerd door Robert Carsen, wiens succesvolle Dialogues des Carmélites een dag later in reprise gaat, en gedirigeerd door Marc Albrecht, chef-dirigent van DNO en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Het gala draait om de vijf kernwaarden “muzikale kwaliteit, wereldpremières, Nederlands repertoire, vernieuwende regies en visuele aantrekkingskracht”, aldus DNO. Dat zijn de waarden waar DNO zich de afgelopen vijftig jaar door heeft laten leiden.

Carsen smeedt tijdens de avond optredens van vele prominente zangers uit de DNO-geschiedenis aaneen. Zo komen Eva-Maria Westbroek, Violeta Urmana, Sabine Devieilhe, Eleonora Buratto en Luca Pisaroni voorbij en zingt een volledig Nederlands zangersensemble, met onder anderen Thomas Oliemans, Lenneke Ruiten en Charlotte Margiono, de finale van de tweede akte van Le nozze di Figaro.

Het veelgeprezen Koor van DNO zingt fragmenten van onder anderen Wagner en Verdi. De Chinese componist Tan Dun dirigeert zijn nieuwe compositie Passacaglia: Secret of Wind and Birds. En Krzysztof Pastor, vaste choreograaf bij Het Nationale Ballet, creëert een ballet voor vier dansers op Crisantemi van Puccini.

De gasten van het Opera Gala (waaronder prinses Beatrix) worden ontvangen met amuses in de feestelijk aangeklede foyer van Nationale Opera & Ballet. Na afloop is er een afterparty met muziek, hapjes en bubbels. Dresscode voor het festijn: black tie.

Na afloop van het Opera Gala is een in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam gemaakt Jubileumboek te koop, waarin de geschiedenis van DNO beschreven wordt.

Hieronder clips van enkele galasolisten en hun daden bij DNO. Om te beginnen sopraan Eva-Maria Westbroek, die op het moment van het gala net een serie Tannhäusers bij de Metropolitan Opera achter de rug heeft. Hieronder zingt ze de finale van de tweede akte van Les Troyens, in de rol van Cassandre:

Luca Pisaroni ontpopte zich de afgelopen jaren tot publiekslieveling in Amsterdam. De bas-bariton zong vele rollen op het Amsterdamse toneel. Daaronder Hercules in Ercole amante van Cavalli. Hieronder een scène. Wie Hercules is, wordt met dank aan de regie David Alden snel duidelijk…

https://www.youtube.com/watch?v=E6Yie7mkMMg

Charlotte Margiono stond sinds haar DNO-debuut in 1984 (bloemenmeisje in Parsifal) vele malen op het toneel van DNO. In 2007 zong ze bijvoorbeeld Donna Elvira in het beddenfestijn van Jossi Wieler en Sergio Morabito. Hieronder ‘Ah, chi mi dice mai’:

Violeta Urmana zong de afgelopen weken in de nieuwe Trovatore waar DNO zijn seizoen mee opende. Ruim tien jaar geleden was ze ook te gast in Amsterdam. Toen zong ze in een andere Verdi: Don Carlo. Hieronder een fragment van haar vertolking van de rol van Eboli:

Tot slot bariton Thomas Oliemans, die de afgelopen seizoenen veelvuldig bij DNO te zien was, onder meer in Adam in Ballingschap, La bohème, Laika, Die Meistersinger von Nürnberg en Die Zauberflöte. Hieronder een kijkje achter de schermen van Laika. Ook componist Martijn Padding komt aan het woord komt.

De Nationale Opera benut zelf ook YouTube om vooruit te blikken op zijn Opera Gala. Hieronder de twee filmpjes die mensen naar het theater moeten lokken:

Het Opera Gala vindt op vrijdag 6 november om 20.00 uur plaats. Het gala wordt live uitgezonden via The Opera Platform. Zie voor meer informatie de website van De Nationale Opera en de website van The Opera Platform.

Vorig artikel

Ekaterina Levental speelt De Weg

Volgend artikel

Bellini triomfeert op nieuwe Capuleti-cd

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

3Reacties

 1. Onno
  28 oktober 2015 at 19:02

  Gezien de toegangsprijzen had dit artikel beter bij de Quote 500 geplaatst kunnen worden.

 2. 30 oktober 2015 at 11:25

  Ik vind dit niet netjes van de Opera kijk degene die al jaren naar de opera gaan of los of abonnement komen niet in aanmerking om dit te vieren, daar de prijzen voor de gewone man (en daar is de opera toch voor) te hoog zijn. En zeker ik zit niet te wachten op een amuse en buffet na.
  Ja de zaal zal wel vol zitten met genodigde die nooit naar de opera gaan.
  Waarom dan niet een avond voor de sponsoren en dergelijke .
  En dan een avond voor de mensen die al jaren komen daar moet de opera het toch van hebben en dan als dank een mooie avond geven voor een normale prijs.
  ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  Vind het programma ook niet schokkend.Jammer.

  Ben zeer teleurgesteld in de opera.

 3. John de Jong
  5 november 2015 at 17:58

  Jammer dat het nogal duur is, maar gezien de vele dure artiesten is dat ook niet zo gek. Van de andere kant zie ik liever een complete opera, dan losse stukjes.

  Ik hoop dat de opera er wat aan over houdt dat voor jonge zangers kan worden gebruikt.

  Ik ben erg blij dat het via de livestream te volgen is. Ik ga zeker kijken.