BinnenkortNieuws

Opera Zuid brengt Wie is Loesje? terug

Opera Zuid maakt van 12 tot en met 28 januari een nieuwe tournee met Wie is Loesje? De voorstelling van Marc Krone bevat tal van populaire liedjes uit de jaren ’30, ’40 en ’50 van de vorige eeuw, uitgevoerd door zangers van het Maastrichtse operagezelschap.

Veerle Sanders en Willem de Vries in Wie is Loesje? (© Opera Zuid).
Veerle Sanders en Willem de Vries in Wie is Loesje? (© Opera Zuid).

Wie is Loesje? speelt zich af in een vervallen theater, waar de oude mevrouw Loes Crooswijk veertig jaar heeft gewerkt. Haar kleindochter Jenny neemt haar aan de vooravond van de sloop mee voor een laatste bezoek aan het gebouw. Samen beleven ze het verleden van mevrouw Crooswijk, die met heimwee vertelt welke binnen- en buitenlandse artiesten ze ‘n de goeie ouwe tijd leerde kennen.

Het verhaal van Wie is Loesje? is losjes gebaseerd op de geschiedenis van het Centraal Theater in Amsterdam. Marc Krone schreef het script van de voorstelling, die in 2014 in première ging, en verzorgde ook de regie.

Opera Zuid noemt de voorstelling “een feest van herkenning voor het oudere publiek”. Tal van bekende Franse, Duitse, Amerikaanse en Nederlandse liedjes komen voorbij, zoals ‘Les feuilles mortes’, ‘Someone to watch over me’, ‘Die avond in de regen’ en ‘La mer’.

De voorstelling is echter ook bedoeld voor jong publiek. Door de inzet van jonge zangers wil Opera Zuid hen bereiken. Zo keren de jonge ‘huiszangers’ Rubèn Plantinga en Veerle Sanders terug en maken de jonge Babette Ploegmakers en Terence van der Loo hun debuut in de voorstelling. Zij speelden eerder samen in Moeder ik wil bij de revue, waarvoor Van der Loo een musical award voor aanstormend talent ontving.

Andere rollen zijn er voor artistiek leidster Miranda van Kralingen (Loes Crooswijk) en de bij Opera Zuid niet onbekende baritons Willem de Vries (Kees Kranenburg) en Martijn Sanders (Charles Trenet).

Wie is Loesje? is in een groot aantal theaters in Nederland te zien. Zie voor meer informatie de website van Opera Zuid.

Hieronder de trailer:

Vorig artikel

Opera in de media: week 1

Volgend artikel

In de huid van Don Giovanni bij DNOA

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.