Binnenkort

Opera in de media: week 1

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week (1 – 8 januari 2016) onder meer aandacht voor een Zauberflöte uit Luik en Jevgeni Onjegin uit Londen.

Video

La Flûte enchantée auf Deutsch
In Luik speelde de Opéra Royal de laatste weken Die Zauberflöte van Mozart. De slotvoorstelling wordt live als stream uitgezonden. Onder leiding van dirigent Paolo Arrivabeni en het regieduo Cécile Roussat en Julien Lubek zingen solisten als Anne-Catherine Gillet, Anicio Zorzi Giustiniani en Mario Cassi.
Culturebox: dinsdag 5 januari om 20.00 u.

Hernán Schvartzman (© Alina Antoniou).
Hernán Schvartzman (© Alina Antoniou).

De andere Orphée
Terwijl de uitslag van de verkiezing van de Opera van het Jaar 2015 net bekendgemaakt is, komt Brava op de late dinsdagavond met de winnaar van 2014, met een thematisch opmerkelijke overeenkomst. Charpentiers La troupe d’Orphée werd in 2014 opgevoerd door OPERA2DAY en werd aan het einde van dat jaar gekozen tot de beste opera in Nederland. Regisseur Serge van Veggel maakte deze productie samen met muzikaal leider Hernán Schvartzman en de leden van de Dutch Don’t Dance Division. Solisten waren onder anderen Reinoud van Mechelen (Orphée), Sophie Junker (Euridice) en Lionel Meunier (Apollon).
Brava: woensdag 6 januari om 00.01 u.

Audio

Goedemorgen en adieu
Nadat ze enkele decennia de stem en producente achter Een goedemorgen met was, gaat Aukelien van Hoytema met pensioen. Naast schrijvers en bestuurders kwamen ook regelmatig zangers aan het woord in het programma, dat ooit ‘bekende’ en tegenwoordig ‘prominente’ Nederlanders twee uur lang de kans geeft om hun favoriete klassieke muziek te draaien. Recent nog konden de luisteraars de keuze van Lenneke Ruiten horen en eerder die van onder anderen Judith van Wanroij en Karin Strobos. Het programma blijft – de productie ervan gaan anderen doen – maar nog eenmaal heeft Aukelien de microfoon, dit keer voor haar eigen keuze.
NPO Radio 4: zaterdag 2 januari om 10.00 u.

Michael Fabiano (© Arielle Doneson).
Michael Fabiano (© Arielle Doneson).

Tatjana op Radio 4
NTR Opera Live opent het nieuwe jaar met een rechtstreekse uitzending vanuit Londen. In het Royal Opera House wordt Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski opgevoerd, onder muzikale leiding van Semyon Bychkov. In de regie van Kasper Holten zingen in deze productie onder anderen Dmitri Hvorostovsky (Onjegin), Nicole Car (Tatjana) en Michael Fabiano (Lenski). Die laatste maakt een dubbel debuut: een nieuwe rol in een voor hem nieuw operahuis. De kritieken over zijn debuten waren juichend.
NPO Radio 4: zaterdag 2 januari om 19.00 u.

Cesar in Amsterdam
Afgelopen april klonk in het Amsterdamse Concertgebouw de opera Giulio Cesare van Händel. De opname die Omroep Max daarvan maakte, wordt tijdens het Avondconcert uitgezonden. U hoort het ensemble Symphonie Atlantique onder leiding van Michael Chance, met onder anderen Lawrence Zazzo (countertenor) en Anna Christy (sopraan).
NPO Radio 4: zondag 3 januari om 20.00 u.

Haydn aan ‘t IJ
Renate Arends, Fabio Trümpy en André Morsch waren de solisten bij het Orkest van de Achttiende Eeuw toen dat afgelopen mei in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam Joseph Haydns Die Schöpfung uitvoerde met het Laurens Collegium Rotterdam onder leiding van Marcus Creed. U hoort de opname in het Avondconcert.
NPO Radio 4: woensdag 6 januari om 20.00 u.

Weektip

Shakespearejaar
In 2016 is het vierhonderd jaar geleden dat William Shakespeare stierf. De toneelstukken van de Engelse schrijver worden nog vrijwel dagelijks gespeeld en flink wat opera’s zijn op zijn werk gebaseerd. Om het jaar goed te beginnen een double bill van Venus and Adonis.

U hebt de keuze uit – hoe toepasselijk – oud en nieuw. In Utrecht werd Venus and Adonis afgelopen zomer tijdens het Festival Oude Muziek concertant uitgevoerd door het Dunedin Consort onder leiding van John Butt en een solistenensemble met onder anderen Mhairi Lawson, Claire Evans en Nicolas Mulroy.

Heel recent is het werk Venus and Adonis door Hans Werner Henze. Zijn ‘Oper in einem Akt für Sänger und Tänzer’ uit de jaren negentig werd in september 2001 opgevoerd in het Amsterdamse Concertgebouw. De clip op YouTube bevat alleen de geluidsopname, maar het was dan ook een radio-uitzending. U hoort onder anderen Lauran Flanigan en John Daszak bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Markus Stenz.

Vorig artikel

Gelukkig nieuwjaar, operaliefhebbers!

Volgend artikel

Opera Zuid brengt Wie is Loesje? terug

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.