BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 2

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 2 (9 – 15 januari 2016) onder meer aandacht voor masterclasses van Joyce DiDonato, Donizetti uit New York en Anna Prohaska uit München.

Video

Joyce DiDonato (© Simon Pauly).
Joyce DiDonato (© Simon Pauly).

Joyce geeft les
Mezzosopraan Joyce DiDonato is drie dagen in New York voor masterclasses. Dat doet ze voor het tweede jaar, met een groep jonge talenten die bestaat uit sopraan Amalia Avilan Castillo, mezzosopraan Miya Higashiyama, countertenor Daniel Moody en bas Anthony Schneider. De masterclasses worden gehouden in het gebouw van Carnegie Hall in New York en beginnen op vrijdag 8 januari. In New York is de aanvangstijd 16.00 uur ’s middags, u kunt via Medici.tv meekijken om 22.00 uur Nederlandse tijd.
Medici.tv: van 8 t/m 10 januari, steeds om 22.00 u.

Herinnering aan Boulez
Arte heeft zijn in de programmabladen gepubliceerde programmering aangepast aan de actualiteit: op zondag is er volop aandacht voor de op 5 januari overleden dirigent/componist Pierre Boulez. In documentaires en concerten, waarbij onder meer de Siegfried-Idyll van Wagner wordt gespeeld, belicht Arte de verschillende aspecten van het kunstenaarschap van Boulez. De Boulez-dag eindigt in de nacht met een uitvoering van de tweede symfonie van Mahler.
Arte: zondag 10 januari vanaf 13.00 u.

Verdi door Minkowski
Marc Minkowski dirigeerde in 2012 het orkest van de Munt in Brussel in een uitvoering van de opera Il trovatore van Verdi. In de regie van Dmitri Tcherniakov zongen onder anderen Scott Hendricks, Marina Poplavskaya en Giovanni Furlanetto.
Mezzo: zondag 10 januari om 16.30 u.

Audio

Scène uit Anna Bolena, met Ildar Abdrazakov en Sondra Radvanovsky (© Ken Howard / Metropolitan Opera).
Scène uit Anna Bolena, met Ildar Abdrazakov en Sondra Radvanovsky (© Ken Howard / Metropolitan Opera).

Anna Bolena in de Met
Op de nieuwe, vaste tijd van 19.00 uur brengt NTR Opera Live deze week een rechtstreekse uitzending vanuit de Metropolitan Opera in New York. In de matinee daar wordt de opera Anna Bolena van Donizetti op de planken gebracht. Het koor en orkest van de Met worden gedirigeerd door Marco Armiliato. In de titelrol hoort u Sondra Radvanovsky. Ildar Abdrazakov zingt Enrico en Ekaterina Gubanova is Jane Seymour.
NPO Radio 4: zaterdag 9 januari om 19.00 u.

Appl en Johnson
Het recital dat bariton Benjamin Appl en pianist Graham Johnson zondagmiddag geven in de Londense Wigmore Hall is rechtstreeks te beluisteren bij de BBC-radio. Het duo brengt werk van onder anderen Schumann, Brahms en Wolf.
BBC Radio 3: zondag 10 januari om 14.00 u.

Aida door Pappano
De opera’s op de radio zijn doorgaans speciaal opgenomen live-uitvoeringen, maar de Aida die WDR 3 zondag uitzendt, komt van cd. Het is de vorig jaar verschenen opname van Aida van Verdi, onder muzikale leiding van Antonio Pappano. In de hoofdrollen zongen sopraan Anja Harteros en tenor Jonas Kaufmann, met verder onder anderen Ludovic Tézier, Erwin Schrott en Marco Spotti. De begeleiding werd verzorgd door koor en orkest van de Accademia Nazionale di Santa Cecilia.
WDR Radio 3: zondag 10 januari om 20.00 u.

Anna Prohaska (© Monika Rittershaus).
Anna Prohaska (© Monika Rittershaus).

Vivaldi en Bach
Eind september werd in het Prinzregententheater in München een concert gegeven door de sopranen Anna Prohaska en Katja Stuber. Begeleid door het koor en orkest van de Beierse radio voerden ze onder meer Dixit Dominus van Vivaldi en Erschallet ihr Lieder van Bach uit. Via het Avondconcert is de opname te beluisteren.
NPO Radio 4: woensdag 13 januari om 20.00 u.

Weektip

Ariodante komt eraan
Het is even stil bij De Nationale Opera, althans in de grote zaal. Op zondag 17 januari wordt die stilte doorbroken met de première van Ariodante van Händel, in een regie door Richard Jones en onder muzikale leiding van Andrea Marcon. In de titelrol zingt Sarah Connolly, die afgelopen mei in Göttingen al even liet horen hoe haar Ariodante kan klinken.

Vorig artikel

Thema Operadagen bekend: Nieuwe Wegen

Volgend artikel

Deirdre Angenent bezingt de liefde in Ede

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.