Home » Binnenkort, Nieuws

Haitink dirigeert Bruckners Te Deum

Amsterdam22 februari 2016 4 reacties

Bernard Haitink dirigeert op 27 februari twee grote werken van Anton Bruckner in de NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw: Te Deum en de negende symfonie. Onder anderen Sally Matthews en Mark Padmore treden aan als solisten.

Bernard Haitink. (© Marco Borggreve)

Bernard Haitink. (© Marco Borggreve)e, 

Het Te Deum is een vroegchristelijke hymne die door vele componisten op muziek is gezet. Na meesters als Haydn, Mozart en Berlioz componeerde Anton Bruckner tussen 1881 en 1884 zijn eigen versie. Hij noemde het “de trots van zijn leven”.

Bernard Haitink opent op 27 februari de NTR ZaterdagMatinee met het werk. Hij leidt daarbij het Radio Filharmonisch Orkest, waarvan hij beschermheer is, het Groot Omroepkoor en het Vlaams Radio Koor. Voor de vier solorollen zijn sopraan Sally Matthews, mezzosopraan Karen Cargill, tenor Mark Padmore en bas-bariton Gerd Grochowski gevraagd – allen bekende gasten in Amsterdam.

Het Te Deum wordt gecombineerd met de onvoltooide negende symfonie van Bruckner. Haitink laat de verschillende pogingen om de finale te voltooien voor wat ze zijn en houdt het bij de drie delen die Bruckner wel voltooide, daarmee eindigend met “het Adagio dat Bruckner niet overleefde”, aldus de Matinee.

De NTR ZaterdagMatinee begint om 14.15 uur en wordt live uitgezonden op Radio 4. Zie voor meer informatie en het bestellen van kaarten de website van het Concertgebouw.

door

4 reacties »

 • Rudolph Duppen zei:

  Het concert is al een tijdje uitverkocht. Ik ben blij dat ik een kaartje heb.

 • Leen Roetman zei:

  Fijn dat de redactie ons verwijst naar uitverkochte concerten. Misschien kan de redactie verwijzen naar de start van de voorverkoop op 9 maart voor Pique Dame in de regie van Stefan Herheim, met het KCO olv Mariss Jansons. Maken we nog een kans…

 • Jan de Jong zei:

  @LeenRoetman
  Uitverkochte concerten zijn lang niet altijd blijvend uitverkocht. Het komt regelmatig voor bij het Concertgebouw, zo is mijn eigen ervaring, dat voor een concert op de ene dag geen kaarten meer zijn en een paar dagen later – meestal kort voor het concert – alsnog.

  Voor het Haitink-concert geldt bovendien dat het op Radio4 wordt uitgezonden, dus je kunt er toch naar luisteren, ook zonder kaarten. Dat ga ik zeker doen.

  Tenslotte zouden mensen die wel kaarten hebben, het interessant kunnen vinden om vast wat over het concert te lezen.

  Afgezien daarvan hoop ik dat Place de l’Opera belangrijke concerten blijft voorbeschouwen, onafhankelijk van of ze wel of niet uitverkocht zijn.

 • Rudolph Duppen zei:

  Meneer Roetman heeft gelijk. Zogenaamd uitverkochte concerten zijn niet altijd uitverkocht. Helaas geldt dit wel voor dit concert.Er is zelfs een wachtlijst.

  Het wordt door mij zeer geapprecieerd dat concerten voorbeschouwd worden.

  Het belangrijkste is dat we als muziekliefhebbers in Het Concertgebouw of thuis van het concert genieten.

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.