Binnenkort

Leiermann speelt Winterreise in Amsterdam

Het Leiermann Ensemble bracht onlangs een cd uit met Winterreise van Schubert. De theaterversie – met muziek van het pianotrio, zang van bariton Mattijs van de Woerd en beelden van fotograaf Foppe Schut – is donderdag in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam te zien.

Het Leiermann Ensemble. (© Nancy Andeweg)
Het Leiermann Ensemble. (© Nancy Andeweg)

Het Winterreise-project van het Leiermann Ensemble begon met de bewerking van enkele liederen uit Schuberts liederencyclus door pianist Jacobus den Herder en leidde uiteindelijk tot een compleet arrangement van de cyclus voor piano, viool en cello. In december verscheen een opname, met bariton Mattijs van de Woerd als solist.

Leiermanns Winterreise is in het theater ook een visuele ervaring. Fotograaf Foppe Schut maakte beelden bij de liederen, die tijdens de voorstelling worden geprojecteerd. In een interview met Place de l’Opera vertelde Schut hoe de beelden tot stand kwamen: “Er zitten veertien verschillende shots in de voorstelling. Ik heb ze geschoten in het Waddengebied, langs de kust van het IJsselmeer en in de Noordoostpolder. Ik had alleen het woord ‘Winterreise’ in mijn hoofd, ik wilde me niet laten inspireren door de feitelijkheid van de tekst van de cyclus.”

Het ensemble speelt komende donderdag de complete voorstelling in de serie lunchconcerten in het Muziekgebouw aan ’t IJ. De aanvang is 12.30 uur, de toegang is gratis. Zie voor meer informatie de websites van het Muziekgebouw aan ’t IJ en het Leiermann Ensemble.

Vorig artikel

Discografie: Chovansjtsjina

Volgend artikel

Haitink dirigeert Bruckners Te Deum

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.