BinnenkortNieuws

Ekaterina Levental bezingt Zilveren Tijd

Sopraan Ekaterina Levental en pianist Maurice Lammerts van Bueren zingen op zaterdag 2 april tijdens een recital in Rhenen muziek uit de laatste bloeitijd van het tsaristische Rusland, de Zilveren Tijd (1880-1917). Het duo brengt liederen van onder anderen Rachmaninov, Tsjaikovski en Moessorgski.

Maurice Lammerts van Bueren en Ekaterina Levental. (© Maurice Lammerts van Bueren)
Maurice Lammerts van Bueren en Ekaterina Levental. (© Maurice Lammerts van Bueren)

Ekaterina Levental kiest repertoire uit een tijd dat Rusland zich vernieuwde. “In de periode van 1880 tot 1917 onderging de Russische maatschappij ingrijpende wijzigingen op politiek, commercieel, sociaal en cultureel niveau”, aldus de aankondiging. “De nieuwe rijken – kapitalistische, welvarende ondernemers – waren een nieuw fenomeen en rivaliseerden openlijk met de aristocratie. Hun belangstelling voor de moderne kunst vormde de basis voor de laatste culturele bloeitijd van het tsaristische Rusland, een uitzonderlijke periode in de Russische cultuur: de Zilveren Tijd.”

Componisten die werkten in de periode van de Zilveren Tijd waren onder anderen Tsjaikovski, Rachmaninov en Prokofjev. Van Tsjaikovski zegt de zangeres: “Hij was de meest dominante componist van de jaren tachtig van de negentiende eeuw. Met name het internationale karakter van zijn kunst was illustrerend voor de overgang van de nostalgische aristocratie naar de nieuwe elite. Zijn belangrijkste erfgenaam in de nieuwe tijd was Sergej Rachmaninov, die met zijn lyrische en elegische muziek het herfsttij van de romantiek in Rusland representeerde.”

Van Modest Moessorgski klinken zaterdag de Liederen en Dansen van de Dood en op het programma staat ook werk van Sergej Prokofiev. “Hij was het enfant terrible van zijn tijd als representant van het avant-gardisme in spe. Hij was onder meer gefascineerd door de radicale toepassing van Moessorgski’s dramatische muziek in proza en de naturalistische declamatie”, zo licht Ekaterina Levental toe.

Ekaterina Levental en pianist Maurice Lammerts van Bueren geven hun recital op zaterdag 2 april in De Vlam in Rhenen. Zie voor meer informatie de website van Stichting De Korenwinde.

Hieronder de trailer van de Zilveren Tijd:

Vorig artikel

Salzburger Otello: niet goed, niet slecht

Volgend artikel

Amerfortissimo organiseert zesde editie

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.