BinnenkortNieuws

Amerfortissimo organiseert zesde editie

Het kamermuziekfestival Amerfortissimo beleeft van 14 t/m 17 april op uiteenlopende locaties in Amersfoort zijn zesde editie. Mattijs van de Woerd, Barbara Kozelj en Henk Neven verzorgen de vocale onderdelen van de programmering.

Eén van de vocale gasten bij Amerfortissimo is mezzosopraan Barbara Kozelj. (© Merlijn Doomernik)
Eén van de vocale gasten bij Amerfortissimo is mezzosopraan Barbara Kozelj. (© Merlijn Doomernik)

Het wordt de zesde en laatste keer dat initiatiefneemster en violiste Lonneke van Straalen het festival Amerfortissimo programmeert. Na dit jaar neemt het Ragazze Quartet, dat al verschillende malen te gast was op het festival, het stokje van haar over.

Centraal in Van Straalens programma staat het motto: klassieke muziek is van en voor iedereen. De programmering bestaat uit concerten, masterclasses en een kinderconcert. Hoogtepunt is onder meer een optreden van Van Straalen zelf, die samen met drie strijkerscollega’s Haydns De zeven laatste woorden van Jezus Christus aan het kruis uitvoert, waarbij schrijfster Franca Treur tussendoor voordraagt uit eigen werk.

Er staan diverse vocale concerten op de agenda. Choreografe en danseres Heather Ware maakt moderne dans bij de oude muziek van Bach, uitgevoerd door cellist Jan Bastiaan Neven en bariton Mattijs van de Woerd. Hun concert – Bach, net zo maar anders – vindt plaats op zaterdagmiddag 16 april in de Sint Aegtenkapel, de centrale festivallocatie.

Op de zaterdagavond brengt het festival een ‘Mozart Night’. Onderdeel daarvan is een optreden van mezzosopraan Barbara Kozelj, die vijf aria’s zingt uit Le nozze di Figaro en La clemenza di Tito, begeleid door strijkkwintet en klarinet.

Op zondag 17 april staat Spanje centraal. Bariton Henk Neven zingt repertoire van zijn nieuwste cd, Rêves d’Espagne. Hij zingt Quatre Chansons de Don Quichotte van Ibert en twee Spaanse liederen van Sjostakovitsj. De liederen worden gepaard aan een pianokwintet van Elgar. Frank van de Laar bespeelt de piano.

Zie voor de volledige programmering de website van Amerfortissimo.

Vorig artikel

Ekaterina Levental bezingt Zilveren Tijd

Volgend artikel

Holland Opera-producties naar Mannheim

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.