Binnenkort

Opera in de media: week 15

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 15 (9 – 5 april 2016) onder meer aandacht voor Manon Lescaut uit Letland, Thomas Oliemans in Göteborg en Donizetti’s sterfdag.

Video

Plácido Domingo als Nabucco bij het Royal Opera House. (© Tristram Kenton / Royal Opera House)
Plácido Domingo als Nabucco bij het Royal Opera House. (© Tristram Kenton / Royal Opera House)

Domingo in de UK
Uit de BBC-archieven komt een aantal optredens van Plácido Domingo, gegeven in de laatste vier decennia. Meteen na het programma, getiteld Domingo at the BBC, volgt een (herhaalde) aflevering van de serie die Antonio Pappano maakte over klassieke zangstemmen.
BBC 4: zondag 10 april om 20.00 u.

Ring in Buenos Aires
Met de Colón-Ring werd getracht de vier delen van Der Ring des Nibelungen van Wagner terug te brengen tot een overzichtelijke zeven uur opera. Brava start op maandag 11 en dinsdag 12 april de uitzending van de eerste twee delen, steeds om 20.30 uur. De delen drie en vier beginnen op woensdag 13 en donderdag 14 april om 14.00 uur. U hoort en ziet het orkest en koor van het Teatro Colón onder leiding van Roberto Paternostro. Solisten in de vier delen, die werden bewerkt vanuit het origineel door Cord Garben, zijn onder anderen Linda Watson, Stig Anderson en Marion Ammann.
Brava: maandag 11 april – donderdag 14 april, om 14.00 of 20.30 u.

Asmik Grigorian. (© Rytis Seskaitis)
Asmik Grigorian. (© Rytis Seskaitis)

Puccini uit Letland
Manon Lescaut van Puccini was recent in de bioscopen te zien in een productie van de Metropolitan Opera in New York en het werk staat op de planning van De Nationale Opera voor oktober dit jaar, met Eva-Maria Westbroek in de titelrol. The Opera Platform streamt een andere productie van de eerste succesvolle Puccini-opera. In de hoofdrollen ziet u Asmik Grigorian als Manon Lescaut, Sergey Polyakov als Chevalier des Grieux en Janis Apeinis als Manons broer Lescaut. De door Inara Slucka geregisseerde productie staat onder muzikale leiding van Martins Ozolins.
The Opera Platform: vrijdag 15 april om 20.00 u.

Audio

Koopman in Matinee
Herontdekte muziek van Händel, samen met werk van onder anderen Bach en Locatelli, staat op het programma van het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir onder leiding van Ton Koopman. Het orkest speelt in de NTR ZaterdagMatinee, met als solisten Yetzabel Fernandez, Maarten Engeltjes, Tilman Lichdi en Klaus Mertens.
NPO Radio 4: zaterdag 9 april om 14.00 u.

Thomas Oliemans. (© Marco Borggreve)
Thomas Oliemans. (© Marco Borggreve)

Thomas als Hamlet
Bariton Thomas Oliemans is geregeld in Nederland te horen, maar ook als hij in Zweden zingt, kunt u dat volgen. NTR Opera Live zendt zijn optreden in de hoofdrol van de opera Hamlet van Ambroise Thomas bij de opera van Göteborg live uit. Naast Oliemans hoort u onder anderen Paul Whelan (Claudius) en Katerina Karnéus (Gertrude). Henrik Schaefer leidt het koor en orkest van de Opera Göteborg.
NPO Radio 4: zaterdag 9 april 2016 om 19:00 u.

Maxwell Davies herdacht
Ter herdenking van de onlangs overleden Peter Maxwell Davies zendt de BBC Radio 3 zijn werk Taverner opnieuw uit. De opname dateert van 2009. Er werd meegewerkt door het BBC Scottish Symphony Orchestra en vocalisten als Daniel Norman, David Wilson-Johnson en Susan Bickley.
BBC Radio 3: zaterdag 9 april om 19.30 u.

Bach op zondag
Het Zondagmiddagconcert zendt een op 7 april opgenomen uitvoering van het Magnificat van Bach en de eerste symfonie van Brahms door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Iván Fischer uit. Als solisten bij Bach hoort u onder anderen Rosanne van Sandwijk, Iestyn Davies en Benjamin Hulett.
NPO Radio 4: zondag 10 april om 14.00 u.

Price uit het archief
Op 13 april zou de Britse sopraan Margaret Price 75 jaar zijn geworden. Ter gelegenheid van die verjaardag zendt de NDR een opname uit van 6 november 1986. Begeleid door het NDR Sinfonieorchester onder Christoph Eschenbach zong de sopraan in Hamburg werk van onder anderen Mozart, Verdi en Cilea.
NDR Kultur: maandag 11 april om 20.00 u.

Hampson in Utrecht
Het optreden van Thomas Hampson met Amsterdam Sinfonietta in TivoliVredenburg is rechtstreeks te horen op Radio 4. In Utrecht zingt de bariton werk van Barber, Schubert en Wolf.
NPO Radio 4: woensdag 13 april om 20.00 u.

Weektip

Sterfdag Donizetti
Gaetano Donizetti overleed op 8 april 1848 in Bergamo. Om zijn sterfdag te herdenken een opname van de opera La Favorite, die in 1840 in première ging. U ziet in Toulouse onder anderen Ludovic Tézier en Giovanni Furlanetto. De muzikale leiding had Antonello Allemandi.

Vorig artikel

Macbeth: hoogtepunt van het jaar in Zürich?

Volgend artikel

Wiard Witholt duikt in onbekende Auber

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.