BinnenkortNieuws

Matinee brengt herontdekte Händel-cantate

In de eigen collectie van Ton Koopman is een tot nu toe onbekende cantate van Händel ontdekt. De Nederlandse maestro dirigeert de moderne première van het werk tijdens de NTR ZaterdagMatinee van 9 april in het Concertgebouw.

Ton Koopman. (© Ronald Knapp)
Ton Koopman. (© Ronald Knapp)

De ontdekte cantate blijkt een eerdere, sterk afwijkende versie van de cantate Tu fedel? tu costante? te zijn (HWV 171). De eerste aria komt overeen, maar de andere drie aria’s zijn nieuw en aan de bezetting is een hobo toegevoegd. De nieuwe cantate heeft het nummer HWV 171a gekregen. Koopman speelt het werk met zijn Amsterdam Baroque Orchestra. Sopraan Yetzabel Arias Fernandez is soliste.

Naast Händel staan er in deze Matinee werken van Locatelli, Graupner en Bach op het programma. Van Locatelli, een Italiaanse vioolvirtuoos die zich rond 1720 in Amsterdam vestigde, voeren Koopman en zijn orkest het concerto grosso Il piano d’Arianna uit, over de wanhoop van Ariadne op het mythologische strand van Naxos.

Van Graupner klinkt de muzikale lijdensmeditatie Woh gehet Jesus hin? en van Bach wordt het paasoratorium Kommt eilet und laufet, ihr flüchtigen Füße gespeeld. Naast Fernandez treden Maarten Engeltjes (alt), Tilman Lichdi (tenor) en Klaus Mertens (bas) als solisten op.

De NTR ZaterdagMatinee begint om 14.15 uur en wordt live uitgezonden op Radio 4. Zie voor meer informatie en het boeken van kaarten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Larsson op tournee met liederen van Berg

Volgend artikel

Il signor Bruschino in familiepark Rossini

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.