BinnenkortNieuws

Bioscopen vertonen Roberto Devereux

Verschillende bioscopen in het land vertonen op zaterdag 16 april live Donizetti’s opera Roberto Devereux, in een productie van de Metropolitan Opera in New York. Sondra Radvanovsky zingt de hoofdrol.

Roberto Devereux. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)
Roberto Devereux. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Roberto Devereux staat bol van de paleisintrige. De plot draait om koningin Elizabeth I en het onmogelijke dilemma waarmee ze geconfronteerd wordt: laat ze haar geliefde Roberto – die haar ontrouw is – ter dood veroordelen of kan ze zijn hart terugwinnen en laat ze hem leven?

Andere spelers in het verhaal zijn Sara, de hertogin van Nottingham en de ware liefde van Roberto, en haar man, de hertog van Nottingham, die de ontrouw van zijn vrouw op het spoor komt.

Roberto Devereux ging in 1837 in wereldpremière en kwam later bekend te staan als het derde deel van de zogenoemde Tudor-trilogie van Gaetano Donizetti. De andere delen zijn Anna Bolena en Maria Stuarda. Beide titels stonden recent op het programma van de Metropolitan Opera. Met de productie van Roberto Devereux maakt het New Yorkse operahuis de cyclus compleet.

Roberto Devereux is voor het eerst bij de Met te zien. Sir David McVicar regisseert de nieuwe productie. Hij werkt samen met belcantospecialist Maurizio Benini, de muzikaal leider van de voorstelling.

In de cast levert sopraan Sondra Radvanovsky een tour de force. Na eerder dit seizoen de titelrollen in Anna Bolena en Maria Stuarda te hebben vertolkt, zingt ze nu Elisabetta. Beverly Sills was de laatste zangeres die dat in New York presteerde, in de jaren zeventig bij de New York City Opera.

De titelrol wordt vertolkt door Matthew Polenzani, een tenor die al jaren rollen zingt bij de Met. Mezzosopraan Elīna Garanča zingt de partij van Sara en bariton Mariusz Kwiecien is de hertog van Nottingham.

De Live in HD-voorstelling wordt gepresenteerd door Deborah Voigt en vertoond bij Pathé, CineMec en Theater de Speeldoos in Baarn.

Hieronder een fragment uit de productie:

Vorig artikel

Bernheim: “Ik hoor op het podium”

Volgend artikel

The Fat Lady presenteert PEEPSHOW

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.